Як казав Лавров, "дебіли бл*дь": Росія подає на Україну до суду через борг Януковича

Незважаючи на попередження експертів, Кремль прямує до чергової поразки.

Євробонди. Фото: theins.ru.

У перший же день нового року Москва ініціювала судовий розгляд, передають Патріоти України з посиланням на Подробности.

Для цього РФ звернулася у англійську фірму Тhe Law Debenture Trust Corporation. Вона є довірителем і менеджером закритого трасту. І, по суті, у неї Росія купила євробонди України на 3 мільярди доларів. Це - світова практика державних позик. І суд по боргу Києва перед Москвою буде проходити у Великобританії.

"Росія має намір уважно вивчити будь-яку суттєву пропозицію від України, а також вважає, що ініціювання судового розгляду не виключає конструктивного діалогу з метою досягнення прийнятного врегулювання заборгованості". Ці 3 млрд. доларів Росія позичила Україні в грудні 2013. Президенту Януковичу, після зриву договору про асоціацію з ЄС. Москва планувала викупити українських єврооблігацій на 15 мільйонів доларів. Майдан і новий уряд змінили ці плани.

Київ вимагав реструктуризації боргу. Тобто списання 20% від загальної суми і продовження терміну його погашення. Так само вчинили приватні кредитори України. Але Москва не погодилася. Тоді уряд ввів мораторій на виплату цієї позики. В очікуванні суду.

Ось як коментував цю ситуацію прем'єр Яценюк на засіданні Кабміну два дні тому. "Уряд України прийняв рішення про введення мораторію на 3 мільярди доларів боргів, які не ми приймали. Мораторій введений до того моменту, коли Росія або прийме пропозицію України, або буде відповідне судове рішення і ми в повній амуніції, у повній готовності до судової війни з Російською Федерацією", - заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Міністр фінансів напередодні запевнила, що після новорічних свят діалог з Кремлем з приводу позики продовжиться. Сьогодні ж набув чинності російський закон про зупинення дії договору про зону вільної торгівлі з Україною. Це - відповідна міра Москви на початок дії економічної частини асоціації між Україною та ЄС.

Крім того, з цього дня починають діяти продовольчі санкції Росії. Частина українських товарів буде обкладатися митами, ще частина буде заборонена до ввезення. Київ підготував відповідні санкції. Вони набудуть чинності 10 січня.

І ще одне нововведення Кремля. Володимир Путін підписав указ про заходи безпеки при транзиті вантажів з України в Казахстан через Росію. Відтепер автомобільні та залізничні вантажі з України повинні йти з території Білорусі. Водії повинні будуть мати при собі спеціальні облікові талони і користуватися російської супутникової системою ГЛОНАСС.

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...

Частині українців стаж враховуватимуть по-новому: Які нюанси варто знати всім

субота, 4 травень 2024, 21:25

25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт № 9453, який містить як позитивні зміни, так і ті, що ускладнять життя багатьом і нинішнім, і майбутнім пенсіонерам. Про це говорить у новому відео на Youtube-каналі «На пенсії» експерт Сергій ...