Яку ціну на нафту витримає Росія: собівартість та "великий шлунок"

Знецінення "чорного золота" може остаточно вибити РФ з числа найбільших видобувачів нафти в світі.

Ілюстрація:dt.ua

На цьому тижні глава Сбербанку Росії Герман Греф заявив, що його фінустанова починає стрес-тестування в ситуації, якщо ціна на нафту опуститься до 25 доларів за барель. Власне, такий сценарій вже давно не здається нікому в світі фантастичним. Під час п'ятничних торгів на біржі ICE вартість ф'ючерсів на нафту марки Brent з поставкою в березні 2016 знову впала нижче позначки $ 30. Про це пише видання Деловая столица, зазначають Патріоти України.

Тим часом, на цьому тижні в Мексиці, вперше з 2003 року, нафта продається дешевше її ж собівартості видобутку - близько 22,07 дол США / барель, при вартості видобутку в 23 дол США / барель. Такі дані 12 січня 2015 р надали в найбільшій державній мексиканській нафтовій корпорації Pemex.

Зараз настав період, коли країни - добувачі нафти - одна за одною йдуть в "мінус". У цьому плані позиції Росії - не найгірші, але й не найкращі. Як видно на графіку, собівартість нафти в РФ знаходиться в межах 17 доларів за барель. Це дані Ucube database на 2015 рік.


Як повідомило 13 січня російське видання РБК, тамтешнє Міненерго ще в грудні попросило найбільші нафтові компанії провести стрес-тести при ціні від $ 30 за барель. Президент "Газпром нафти" Олександр Дюков говорив, що на шельфовому родовищі Прирозломного видобуток залишиться рентабельним при ціні $ 25 за барель, а в цілому по компанії - при $ 18-20 за барель.

Собівартість у різних компаній різна. Найвища у "Лукойлу", найнижча - у "Роснефти".

Аналітики Bank of America Merrill Lynch вважають, що в середньому компанії галузі залишаться беззбитковими при ціні нафти близько $ 30 за барель. Тут ще цікаво, що з падінням цін на нафту, які, за найпесимістичнішим прогнозом, можуть опуститися до $ 10 за барель, страждає більше російський бюджет, ніж російські компанії.

Зрештою, падіння цін на чорне золото - головна причина, за якою в РФ девальвує рубль. Але, найголовніше, що при такій ціні на нафту, як зараз, мова не може йти про освоєння нових родовищ, що в РФ істотно дорожче, оскільки більшість з них знаходяться в межах полярного кола.

Все це неминуче позначиться на частці ринку РФ через кілька років, коли, можливо, ціни трохи підростуть і прийде час знову збирати вершки з ринку. Михайло Слободін, гендиректор російського "Білайну", колишній виконавчий віце-президент по газу і енергопостачанню ТНК-BP, вважає, що на ринку є кому закрити "дірку", яка виникла у пропозиції нафти при наявності такого бажання - це Саудівська Аравія і ще кілька країн з величезними запасами і дуже низькою собівартістю навіть нового видобутку. І Росія в їх число не входить.

На перший погляд такими ж постраждалими, як і РФ, від низьких цін на нафту, будуть і США та інші розвинені країни, що мають, на відміну від арабських країн, високу на їх фоні собівартість видобутку. Але ця теза не враховує феномен сланцевої революції в тих же США.

Обвал цін на нафту став величезним стимулом для американських компаній поліпшити свої технології та знизити собівартість видобутку. Старий американський принцип - або буріння швидше, дешевше і ефективніше, або стати банкрутом. У результаті, за оцінкою Goldman Sachs, витрати на видобуток в США тільки за останній рік скоротився приблизно на третину - до 35 доларів за барель.

За великим рахунком, знову призвести до витка цін на нафту може тільки різке зниження, через сьогоднішнє падіння цін та інвестицій в розвиток нових родовищ, обсягів видобутку через кілька років.

Але з урахуванням наближення до нуля собівартості видобутку в арабських країнах і американського сланцевого феномена, на цей рахунок можна сильно не переживати. Найімовірніше, якщо через два-три роки світовий ринок учасників нафтовидобутку й скоротиться, то із грандів він не дорахується тільки дрімучої Російської Федерації.

Країни за обсягами видобутку нафти.

У трійку лідерів входять США, Саудівська Аравія і Росія, які на трьох контролюють до 40% світового видобутку нафти.




В Україні подовжили пільгову ціну на електроенергію для населення: Стало відомо, на який термін

субота, 27 квітень 2024, 11:56

Кабінет Міністрів України подовжив дію пільгової ціни на електроенергію для населення до 31 травня. Попередній термін закінчується 30 квітня. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну, передають Патріоти України. За словами Шмига...

Готуватися до гіршого? У Раді заявили, що відключень світла в Україні не уникнути

субота, 27 квітень 2024, 11:49

Росія ракетними ударами по український енергосистемі вивела з ладу 6000 МВт, а це означає, що в Україні доведеться повертатись до графіків обмеження електропостачання. Про це в етері "Еспресо" заявив народний депутат України Олексій Кучеренко, передают...