Ятаган у спину: "Турецький потік" спіткали чергові перешкоди, труба іржавіє на дні Чорного моря

Покупцями російського газу через турецький маршрут в Москві бачать Болгарію, яка однак вже відмовилася від «Південного потоку».

У Росії нові проблеми із "Турецьким потоком". Фото: соцмережі.

Проект «Турецький потік», який Росія будує на потужностях закритого Єврокомісією «Південного потоку», зіткнувся з новими проблемами. Проклавши половину труби через Чорне море, «Газпром» залишається без дозволів на сухопутну частину. Як повідомляє Reuters з посиланням на три джерела в газовій галузі, поки Туреччина погодилася лише на те, щоб прокласти по своїй території одну нитку «Турецького потоку» потужністю 15,75 млрд кубометрів на рік, по якій газ буде поставлятися для її власних потреб, передають Патріоти України.

Другу гілку, яку «Газпром» сподівався використовувати для транзиту в Європу і яка вже укладена майже на тисячу км чорноморського дна, Анкара дозволила довести лише до свого узбережжя. За те, щоб стати транзитером російського газу в ЄС, Туреччина вимагає від «Газпрому» знижки на газ, стверджує джерело Reuters. «Газпром» наполягає, але якщо він дійсно хоче будувати трубу, то йому доведеться поступитися, впевнене джерело.
Покупцями російського газу через турецький маршрут в Москві бачать Болгарію, яка вже відмовилася від «Південного потоку», а також Італію, незважаючи на те, що президент національного енергооператора Eni поклажі Дескальці ще в 2016 році заявив, що в «Турецькому потоці» його країна не зацікавлена.
Імовірність того, що друга нитка потоку залишиться трубою в нікуди зростає: складається відчуття, що і в Москві «стали з трохи більшим скепсисом» ставитися до перспективи її запуску найближчим часом, говорить аналітик Fitch Дмитро Маринченко.
Без дозволів Туреччини не можна сформувати точний маршрут; неясно, хто буде власником і оператором труби, чи буде Туреччина претендувати на платежі від транзиту газу і в якому обсязі, і нарешті - за рахунок чого фінансуватиметься будівництво, перераховує Маринченко.
Навіть в нинішньому вигляді «Турецький потік» не вкладається в початковий кошторис, визнав на зустрічі з інвесторами в Лондоні на початку лютого заступник голови правління холдингу Андрій Круглов. «Ми говорили що вартість проекту складе близько 6 млрд доларів, зараз ми оцінюємо десь близько 7 млрд», - уточнив він.
При цьому, повідомив Круглов, домовитися про проектне фінансуванні з європейськими та американськими банками не вдалося: трубу «Газпрому» доведеться будувати за рахунок власних коштів, нарощуючи борг.
Проектне фінансування - це більш дешеві і довгострокові позики, але вони заблоковані загрозою санкцій США, говорить аналітик Moody's по нафтогазовому сектору Денис Перевезенцев: хоча прийнятий в серпні закон про санкції не забороняє такі угоди безпосередньо, в ньому прописано, що президент США має право заблокувати активи і закрити доступ до американської банківської системи для тих, хто інвестує в будівництво Росією експортних трубопроводів.

В цілому труби в обхід України, до Туреччини і в Китай ( «Сила Сибіру») будуть коштувати «Газпрому» 27 млрд доларів, повідомив Круглов. Для їх оплати холдингу до 2020-го року доведеться збільшити борг на 1,8 трильйона рублів, підрахував Fitch.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...