"Іскандери" чомусь не сміються: У Росії розпочався глобальний процес падіння нафтовидобутку

Санкції на технології душать бюджетоутворюючу галузь Росії, адже кожен другий рубль у держбюджеті РФ отримує за рахунок нафтогазового експорту.

Нафтовидобуток у Росії буде тільки скорочуватися. Фото: соцмережі.

Росія знаходиться на порозі обвального падіння видобутку нафти в Західному Сибіру - ключовому регіоні, який забезпечує кожен другий барель із її надр. На тлі санкцій, які закрили доступ до західних технологій, виснаження старих родовищ і практично повної відсутності нових, видобуток «чорного золота» буде падати на 2-3% щорічно, а до 2024 року скоротиться на 17%, прогнозують аналітики Vygon Consulting, із міркуваннями яких Патріоти України пропонують вам ознайомитися.
Західно-сибірські родовища не дорахувалися приблизно 1,05 млн барелів щоденного видобутку - це 10% сумарного виробництва по Росії і практично кожен п'ятий барель, що йде на експорт. При поточних цінах на світовому ринку економіка недоотримає 28 млрд доларів експортних доходів щорічно, а бюджет, який наполовину складається з нафтогазових податків, - 1,5 трлн рублів.
Ресурсна база нафтових надр Західного Сибіру стрімко деградує, констатує Vygon: родовища обводнені. Субстанція, яку видобувають на поверхню, містить лише 11% вуглеводнів, а на 89% представляє із себе бруд і воду. Позначається радянський підхід до посиленої розробки родовищ, коли в прагненні перевиконати Держплан в свердловини закачували розчин, не замислюючись, що вбивають перспективи родовищ на довгостроковому горизонті.
Ті ж методи застосовуються і зараз, а в результаті за 10 років віддача звалилася на 36% - до 27,5 тонни на добу з однієї свердловини, підрахували в Vygon. До недавнього часу колапс вдавалося відтягувати за рахунок введення нових покладів. Але великих родовищ практично не залишилося: за даними Мінприроди, нерозподілений фонд надр по нафті складає лише 1,6 млрд тонн. Це всього 3 роки видобутку на поточних рівнях (530 млн тонн на рік, або 11,1 млн барелів на день).
«Оживити» вмираючі родовища могли б технології гідророзриву пласта. Але санкції США заборонили їх поставку в Росії, а власні флоти ГРП в країні відсутні - створена лише одна експериментальна установка, повідомив в березні президенту Володимиру Путіну глава Міненерго Олександр Новак.
Хоча видобуток в РФ б'є рекорди з 1987 року, він не повинен вводити в оману: технологічні обмеження діють за принципом складного відсотка, накопичуючись в часі, і стискаючи задушливе кільце, міркує директор енергетичної школи «Сколково» Тетяна Мітрова.
За даними Мінприроди, в 2016-17 рр в країні не було відкрито жодного великого родовища нафти і газу. Передбачається, що старіючі поклади замінить Арктика, де до 2030-го буде добуватися 2,2 млн барелів на день. Але навіть при поточних, відносно високих цінах на нафту, жоден арктичний проект не рентабельний, каже Союзу нафтогазопромисловців Росії Геннадій Шмаль: немає інфраструктури, транспортних каналів. До того ж своїх технологій і обладнання для освоєння нетрадиційних і морських запасів у російських компаній зараз практично немає, додає Мітрова.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...