Хіти тижня. "Логічного пояснення вчинків "Газпрому" не може бути і немає. Від рішення розірвати контракти з Україною програє він сам" - експерт

За словами аналітика, непередбачувана і політизована поведінка "Газпрому" - це найбільший ризик для енергетичної безпеки Європи.

Ілюстрація:Comments.UA

Рішення "Газпрому" розірвати контракти на поставку і транзит газу з НАК "Нафтогаз України" не вигідно нікому. Про це в коментарі InfoResist заявив Михайло Крутіхін, партнер консалтингової компанії RusEnergy, інформують Патріоти України.

«По-перше, програє "Газпром", у якого розроблених промислів газу і незатребуваних ресурсів газу більше, ніж ринки, якими він може заволодіти. Тобто "Газпром" втрачає величезні кошти на відмові від поставок газу в сторону Європи", - стверджує він.

Також, каже Крутіхін, в незручне становище потрапляють клієнти російського газового монополіста, який транспортує газ через українську територію.

"Тобто "Газпром" оголосив своїм європейським клієнтам, що газу більше їм давати не буде. Це порушення контрактних зобов'язань. Я думаю, що будуть судові позови і абсолютно логічно, що "Газпром" в цих судових позовах постраждає. Оскільки ніякого логічного пояснення таких вчинків не може бути і немає", - говорить він.

Експерт заявляє, що непередбачувана і політизована поведінка "Газпрому" - це найбільший ризик для енергетичної безпеки Європи.

Крім того, Крутіхін звернув увагу на заяву голова правління "Газпрому" Олексія Міллера про те, що компанія "вирішує економічні проблеми України".

"Коли з 2015 року Україна не купує російського газу і купує його у трейдерів в різних європейських країнах. Іноді платить навіть більше, ніж могла б заплатити "Газпрому". Це не дотована українська економіка. Те, що Україна отримує в рік приблизно 2 мільярди доларів за транзит російського газу, то це плата за роботу, це ніяка не дотація. Формулювання заяви Міллера - це політичні формулювання, там нічого немає від бізнесу, нічого немає від комерції, від нормальних відносин між господарюючими суб'єктами", - підкреслив він.

Експерт вважає, що такими заявами Міллер показує, що виконує політичні рішення керівництва країни.

Як відомо, раніше Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" про компенсації за недопостачання "Газпромом" обсягів газу для транзиту. Після цього російський монополіст вирішив не здійснювати поставки газу "Нафтогазу" з 1 березня і повернув отриману передоплату.

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...