Хіти тижня. Новий закон про валюту: У Нацбанку розповіли, що він означатиме для громадяни та бізнесу

Головний принцип законопроекту - свобода проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено".

У Нацбанку презентували новий законопроект "Про валюту". Ілюстрація:http://zik.ua

Національний банк України презентував законопроект "Про валюту". Це рамковий проект закону, він буде визначати загальні принципи на ринку валюти, а не встановлювати конкретні правила. Про це пише Ain.ua, передають Патріоти України.

В НБУ кажуть, що новий закон позбавить ринок від багатьох обмежень і скасує ряд непотрібних діючих документів.

Головний принцип законопроекту - свобода проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено". Фактично це карт-бланш на будь-які валютні операції між резидентами і нерезидентами країни.

Для опису головних принципів нового закону Нацбанк розробив спеціальну презентацію. Окремо цікавий пункт 3, який стосується дозволу інвестувати за кордон у валюті, і пункт 4, який скасовує ліцензії, які потрібно отримувати зараз навіть приватним особам, щоб інвестувати за кордон.

Для юросіб також буде цікавий пункт про те, що підприємствам не загрожуватимуть санкції за порушення термінів розрахунків за експортними та імпортними операціями.

Відповідно до закону, національна валюта - гривня, залишається єдиним законним способом оплати товарів і послуг. Однак згідно з концепцією, іноземні інвестори зможу використовувати іноземну валюту і проводити з нею операції.

Ще одна ключова відмінність нового закону - процедури матимуть не дозвільний характер, а повідомлюваний - для цілей статистики, на зразок розрахунку платіжного балансу.

Також не передбачається обмежень і переказу коштів в іноземній валюті за кордон. Згідно ст. 9 проекту:

- Якщо валютні цінності (гривні, валюту, банківські метали) переводить фізособа в еквіваленті понад 10000 євро, цей переказ потрібно вказувати в податковій декларації;

- Юрособи можуть переводити за кордон валютні цінності без обмежень суми, але з обов'язковим декларуванням в податкову службу.

Якщо Верховна Рада підтримає цей закон, то вже через півроку Нацбанк зможе привести у відповідність регуляторні документи.

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Швейцарії хочуть, щоб українські біженці працювали, але є нюанс

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:56

Очікується, що українські біженці у Швейцарії братимуть участь у соціальному житті країни, інтегруватимуться та знайдуть роботу. Але працевлаштуватися для багатьох з них нелегко. Лише трохи менше від 23 відсотків біженців з України зараз працюють. Феде...