Хіти тижня. Ракети не вибухають, двигуни не запускаються: Азербайджан дуже незадоволений зброєю із Росії

Проблеми з виконанням РФ своїх зобов'язань за експортними контрактами в останні кілька років є не поодинокими, а системними.

В Азербайджані дуже незадоволені росіянами. Ілюстрація: Дзеркало тижня.

Азербайджан висловлює безліч претензій до розвитку і стану російсько-азербайджанського військово-технічного співробітництва, насамперед через поставки неякісного озброєння. Про це пише "Беларуская праўда", передають Патріоти України.

За даними видання, Баку дуже незадоволений станом і якістю військово-технічного співробітництва з Москвою та намагається знайти альтернативу цій співпраці. Так, наприкінці минулого року, під час закритого засідання російсько-азербайджанської комісії з військово-технічного співробітництва Баку порушив питання і приділив особливу увагу виконанню Росією своїх зобов'язань з постачання військової техніки до Азербайджану в рамках виконаних і чинних контрактів.

Під час проведення комісії Баку висловив безліч претензій до розвитку і стану російсько-азербайджанського військово-технічного співробітництва. "По-перше, було висловлено невдоволення виконанням умов контрактів на поставку Т-90С, БМП-3, БТР-82, САУ "Мста-С", РСЗВ "Смерч", ЗРК "Тор-М2" та інших російських озброєнь. При цьому, основні претензії полягали в невідповідності поставленої техніки визначеним у контрактах спискам технічної комплектації, відсутності технічної документації, виході з ладу деяких зразків озброєнь через явний заводський брак, а також у відсутності комплектуючих для проведення поточного ремонту.

По-друге, азербайджанська сторона зазначила, що ракети для РСЗВ "Смерч" не вибухають під час стрільби, боєприпаси до кулеметів БТР-82А взагалі не долітають до цілі, а на вертольотах Мі-35 постійно фіксуються поломки термопар, які не дають можливості запустити двигун. А також відбуваються збої в роботі бортової апаратури, не працюють належним чином системи автоматичного вогню та стрільби ракетами "Атака-М" та "Штурм-В"", - йдеться в статті.

Крім того, як пише видання, незважаючи на те, що офіційний Баку категорично наполягає на усуненні всіх проблем протягом 2018 року, російська сторона вказує на неможливість цього і пропонує вирішення питання до 2021 року - через поточне недофінансування свого військово-промислового комплексу. При цьому проблеми з виконанням Росією своїх зобов'язань за експортними контрактами в останні кілька років є не поодинокими, а системними.

"На думку експертів, у випадку з Азербайджаном такі проблеми можуть мати й умисний характер, який визначає необхідність для керівництва Росії балансувати між отриманням валютного фінансового прибутку від експортних контрактів з Баку. Які, як правило, підписані за дуже завищеними цінами, і стримуванням військового потенціалу останнього в протистоянні з Вірменією, яка формально є союзником Москви на Кавказі, і перебуває в стані збройного протистояння з Азербайджаном. Також не варто забувати, що поставки Росією неякісного озброєння не лише Азербайджану, а й іншим партнерам дуже актуалізує питання подальшої експлуатації поставленої техніки. Володіючи монополією виробника, Москва ставить покупця в жорстку залежність і отримує можливість підписання додаткових контрактів уже на ремонт і модернізацію", - пише видання.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...