Хіти тижня. Третя газова війна: Як Україна виявилася не готова до дій Москви

Щоб перекрити нестачу газу, НАК "Нафтогаз України" в терміновому порядку підписав угоду з польською PGNiG. Але цього замало.

Путін і голова "Газпрому" Міллер. Ілюстрація:Гордон

Виграш НАК "Нафтогаз України" у "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі, по суті, привів до початку третьої "газової індійські" між Україною і Росією. "Газпром" не просто відкинув рішення суду, а й прикрутив газовий вентиль, оголосивши про початок процедури розриву всіх контрактів з Україною. "Нафтогаз" виявився не готовий до такого розвитку подій. Щоб перекрити нестачу газу, НАК в терміновому порядку підписав угоду з польською PGNiG. Але цього замало. Коротко про те, що трапилося - в матеріалі LIGA.net, передають Патріоти України.

З ЧОГО ПОЧАЛОСЯ.

28 лютого Стокгольмський арбітражний трибунал виніс рішення на користь НАК "Нафтогаз України" в суперечці з ПАТ "Газпром". Суд підтвердив порушення "Газпромом" зобов'язань щодо обсягів транзиту газу і присудив "Нафтогазу" компенсацію $ 4,63 млрд. Це рішення означає, що "Газпром" повинен заплатити "Нафтогазу" близько $ 2,56 млрд з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений в 2014 і 2015 роках, пояснили в компанії. У "Нафтогазі" заявили, що "Газпром" повинен щодня виплачувати НАК Нафтогаз України $0,5 млн як компенсацію відсотків - до повної виплати боргу в $ 2,56 млрд.

Контракт на транзит російського газу передбачає, що рішення Стокгольмського арбітражу "є остаточними і обов'язковими для всіх сторін". Оскаржити їх можна лише процедурно, що не вплине на підсумковий висновок суддів. Якщо російська сторона відмовиться платити, "Нафтогаз" матиме право в судовому порядку накласти арешт на активи "Газпрому" за кордоном.

РОЗВИТОК ПОДІЙ.

"Газпром" не погодився з рішенням арбітражу суду. У компанії заявили, що у відносинах з "Нафтогазом" виник "істотний дисбаланс, який порушує базові принципи шведського права, що регулює контракт Газпрому з Нафтогазом про транзит газу". Російський монополіст пообіцяв захищати свої права "всіма способами, які не суперечитимуть законодавству".

1 березня на засіданні РНБО президент України Петро Порошенко повідомив, що, за його інформацією "Газпром" не збирається виконувати рішення Стокгольмського арбітражу. А вже сьогодні вранці "Нафтогаз" рапортував про зниження на 20% тиску на вході в українську ГТС. "Нафтогаз" виявився не готовий до відмови російського "партнера" підписувати додатковий контракт на поставку газу. Російська компанія повернула передоплату, яку український холдинг перерахував в рахунок майбутніх поставок.

Ситуація почала загострюватися. Увечері 1 березня МЗС України ініціював переговори в форматі Україна-ЄС-Росія для забезпечення стабільності поставок газу в Україну і країни Євросоюзу. ЄС погодився виступити посередником і готовий працювати з владою обох країн, повідомила представник Єврокомісії Ана Кайса Ітконен.

Тим часом Кабмін ввів національний план дій для недопущення кризової ситуації в енергетиці. Також в терміновому порядку підписаний контракт з польською PGNiG. Обсяг законтрактованого газу становить понад 60 млн кубометрів.

В ЄС стурбовані: новий конфлікт між Газпромом і Нафтогазом може вплинути на стабільність поставок газу в Євросоюз. ЄС закликає сторони, задіяні в процесі, компанії, міністерства України і Росії знайти негайні шляхи відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

ЩО ДАЛІ.

Україна відбирає з ПСГ близько 120 млн кубів на добу, що є на сьогодні максимально допустимим обсягом для нормального функціонування ГТС. Але цього замало. За даними "Укртрансгазу", ситуація із забезпеченням тиску на вході в ГТС України критична - тиск в магістральних газопроводах по ГВС (газовимірювальна станція) Суджа становить 50,9 кгс / кв. см замість заявлених за контрактом 60-65 кгс / кв. см.

Теоретично Україна може качати з ЄС більше газу. Але є проблема - через різке похолодання в Європі зараз немає зайвих обсягів газу. Вихід один - жорстка економія. Сьогодні за результатами засідання кризового штабу був прийнятий план дій, який передбачає переведення генеруючих компаній з газу на мазут. За підрахунками Міненерго, це дозволить заощадити близько 15-20 млн кубів газу на добу.

Крім того, починаючи з сьогоднішнього дня і до 6 березня включно рекомендується повністю припинити роботу дитячих садків, шкіл і ВНЗ. Промисловим компаніям пропонується переглянути виробничі плани, щоб заощадити ресурси.

У свою чергу "Нафтогаз" закликав українців на найближчі 3-4 дні обмежити споживання газу. У компанії підрахували, що якщо зменшити температуру в приміщенні на 1 градус вдень і на 2 градуси вночі, можна знизити потребу в газі на 8-9%. "Цього буде достатньо, щоб російський шантаж не вдався", - відзначили в "Нафтогазі".

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...