Хіти тижня. Загальне обурення та стурбованість: Як на Заході відреагували на скандал між "Нафтогазом" та "Газпромом"

Заяви російського газового монополіста про розірвання контрактів з українською компанією на постачання та транзит газу роздратували більшість країн ЄС.

Ілюстрація:УНІАН

Уряд Німеччини сильно стурбований заявою російського монополіста "Газпром" про намір розірвати контракти з НАК "Нафтогаз" на поставку і транзит блакитного палива. Про це з посиланням на слова офіційного представника уряду Штефана Зейберта пише Bloomberg, передають Патріоти України.

За словами чиновника, роздратування від планованого "Газпромом" саботажу відчуває не тільки Німеччина, але і багато інших держав ЄС. При цьому він переконаний, що в інтересах всіх сторін конфлікту забезпечити безперебійні та гарантовані поставки газу. Зацікавлена в цьому і Німеччина.

Незадовго до цього, в ніч на суботу, 3 березня, своє обурення діями російського газового монополіста висловив і Держдепартамент США. Там заявили, що використовувати газ як політичну зброю неприпустимо. А Росія зобов'язана довести, що може бути надійним постачальником палива.

До цього свою стурбованість конфліктом, який зародився на грунті рішення Стокгольмського арбітражу, висловила і Єврокомісія. Правда, безпосередньо засуджувати заяви "Газпрому" тут не стали, залишивши своє обурення за дужками. Зате запропонували свою допомогу в якості переговорника між двома країнами.

Як відомо, вранці 5 березня комерційний директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив про намір вимагати від "Газпрому" компенсувати переплату, на яку була змушена піти Україна, екстрено закуповуючи дорогий газ у Польщі.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...