Кінець нафтової епохи: Світ вже вирішив, як перейти на нову енергетику, - експерти

Економічні гіганти нафтовидобувної галузі втратили пальму першості.

Видобуток нафти останнім часом стрімко падає. Фото: ria.ru.

Кінець минулого і початок нинішнього року ознаменувалися значним падінням доходів провідних світових нафтових корпорацій. Ще раніше, у вересні 2014 року, група Рокфеллерів, що має одні з найбільших нафтових активів в світі, заявила про вихід з нафтового бізнесу. Про це пишуть Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

2016 рік став часом повного переходу пальми першості від світових економічних гігантів нафтогазової галузі до інформаційних корпорацій. У підсумку, в цьому місяці інформаційний Facebook з капіталізацією в 323 мільярди доларів потіснив нафтову компанію ExxonMobil (капіталізація - 316 мільярдів доларів) на п'єдесталі світових лідерів. Відповідно, перше місце нині належить компанії Alphabet (куди входить всезнаючий Google) з капіталізацією в 568 мільярдів доларів, друге - Apple з 535 мільярдами доларів, третє - Microsoft і четверте - Facebook. Констатуємо - епоха нафти і газу, енергетичних воєн і ембарго безповоротно канула в Лету. Відтепер світом правлять програмісти і креативщики, а не нафтовики і газівники.

Підтвердження цього процесу спостерігається і в ситуації з провідними нафтовими компаніями.

Зокрема, з топ-корпорацій, що торгують «чорним золотом», Шеврон в останньому кварталі минулого року показав збиток в 588 мільйонів доларів, при цьому прибуток за весь 2015 рік нижче в чотири рази прибутку за 2014 рік. Британський концерн ВР за підсумками 2015 року отримав чистий збиток в 6,4 мільярдів доларів. Британо-голландська Роялл Dutch Shell в третьому кварталі 2015 року одержала рекордний збиток за останній десяток років у розмірі 7,42 мільярдів доларів. Квартальна виручка найбільшої нафтової компанії ExxonMobil впала на третину до 60 мільярдів доларів. Не набагато краща ситуація і з багатьох інших міжнародних корпорацій, що контролюють світові ринки нафти. Кредитні рейтинги більшості нафтових компаній різко поповзли вниз.

Падіння ціни на «чорне золото», що відбулося в результаті поєднання багатьох чинників, завдало серйозного удару по всій світовій нафтовій галузі. Багато хто обґрунтовано вважає, що з нинішнього цінового нокауту нафта вже не вийде, а розвинені країни світу в середньостроковій перспективі перейдуть на інші джерела енергії (сонце, вітер, біоенергетика, геотермальна енергія, атомна енергетика і термоядерний синтез як найбільш високоефективна технологія). За своїм потенціалом саме холодний термоядерний синтез стане основою енергетики майбутнього, хоча вона буде дуже різноманітна і різнопланова.

Кінець нафтової епохи також підтверджують безліч аналітичних служб банків, нафтових компаній, мозкових центрів, які говорять про цілком реальні перспективи падіння ціни на «чорне золото» нижче 20 доларів за барель. До речі, основні країни-експортери нафти розуміють цей процес і намагаються продати навіть за нинішніми цінами максимальну кількість нафти на тлі неминучого падіння прибутку в даному секторі.

Так що ті економіки, які побудовані виключно на нафтогазових доходах, будуть просто приречені на жорстку трансформацію. Найцікавіше, що «дорожня карта» переходу світу на нову енергетику вже створена на недавньому кліматичному саміті в Парижі. Делегати 196 країн прийняли на саміті нову домовленість про ратифікацію та реалізації Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Цей документ замінить Кіотський протокол і зобов'яже держави-підписанти істотно знижувати викиди парникових газів після 2020 року. Головне - під впливом Паризького саміту частка альтернативної енергетики в провідних країн світу буде неухильно зростати з нинішніх 10-15% до 30-40% і навіть більше в найближчому майбутньому.

Кошти під це виділені значні (більше 100 мільярдів доларів), що відкриває для України хороші можливості поборотися за енергетичні гранти в сфері відновлювальної енергетики.

Нові енергетичні та економічні умови в світі (та сама технологічна революція, про яку недавно говорили в Давосі) на тлі зростаючої глобалізації (шлях ізоляції поки сповідує Північна Корея і путінська Росія) дає Україні непоганий шанс будувати нову економіку 21 століття, а не відроджувати стару економіку першої половини 20 століття.

Одночасно громадяни нашої країни можуть прийняти пряму участь в новій енергетичній революції - як в загальній команді європейських вчених зі створення нового реактора холодного термоядерного синтезу у Франції, так і в формі особистого переходу на електромобілі.

До речі, щодо останніх спостерігається великий прогрес - за 2015 рік парк електромобілів в нашій країні збільшився майже на 400% разом з активним розвитком мережі заправок для даного виду авто. Тенденція зростання спостерігається і серед домогосподарств, які встановили сонячні батареї для вироблення електроенергії.

В цілому, факел нафтогазової енергетики погасне ще не так скоро, але «зоряний» час його пройшов. Від того, наскільки швидко наша країна і громадяни зможуть адаптуватися до нових енергетичних реалій, а також успішно використовувати їх - буде багато в чому залежати і економічна успішність та ефективність нашої держави.

Щоб уникнути дефіциту: Фінляндія хоче побудувати завод з виробництва тротилу

неділя, 5 травень 2024, 15:05

Уряд Фінляндії має намір якнайшвидше побудувати на своїй території завод із виробництва тротилу, аби надолужити дефіцит боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та просить допомоги в НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з по...

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...