Кремль діє через російських "інвесторів": Знищення Харківського тракторного заводу є проявом гібридної війни - експерт

В Україні занадто велика частина російського капіталу в економіці. Дехто каже, що це 50%, дехто – що навіть більше.

Знищення Харківського тракторного заводу є проявом гібридної війни, направленої на руйнацію економіки України. Про це в коментарі УНН заявила експерт управління об'єктами держвласності Інституту суспільно-економічних досліджень Ірина Ратинська, зазначають Патріоти України.

“По різним оцінкам у нас доволі велика частина російського капіталу в економіці. Дехто каже, що це 50%, дехто – що навіть більше. І якщо раніше, коли у нас не було ситуації з АТО, з гібридною війною – це було погано, то зараз це взагалі питання національної безпеки, тому що це, по-перше, стратегічні активи держави, по-друге, це ще й територія, на якій ці підприємства знаходяться. Тому що, наприклад, коли приватизовується порт – це по-перше стратегічний об’єкт, це порт, а по-друге це просто отримується доступ через приватні території на територію нашої держави”, - зазначила вона.

За словами І.Ратинської, накопичення боргів з боку “ХТЗ” перед державою збільшує тягар на бюджет країни.

“Зараз ми бачимо на Харківському тракторному заводі порушуються права, в першу чергу, України. Знищується стратегічний об’єкт. Я так розумію, він накопичив дуже багато боргів навіть під зобов’язання України. Це збільшується тягар на наш бюджет – хто їх буде покривати. Тобто, за територіальною ознакою таким чином руйнуються українські активи. Тобто, те що це дуже негативно і неприпустимо – це дійсно так, на жаль”, - наголосила експерт.

На її переконання, держава має унеможливити такі дії, які відбуваються на ХТЗ.

“За всім має бути чіткий нагляд – як розпоряджаються цим майном, чи не вивозиться воно, устаткування. Коли держава чимось володіє – вона цим управляє. Коли держава цим не володіє – вона це регулює. Держава повинна регулювати. Тим паче ті відносини, які стосуються державної безпеки. Тобто все: економічна безпека – це така ж складова нацбезпеки, як і інші. Тобто в цьому плані держава має встановлювати нормативні зобов’язання, рамкові умови, аби унеможливити такі дії, які відбуваються на ХТЗ. Правоохоронці можуть зіграти роль лише в межах чинного законодавства”, - резюмувала І.Ратинська.

Доходи суттєво зросли: Які зарплати отримували українські нардепи у 2023-му

середа, 8 травень 2024, 22:16

За другий рік повномасштабної війни Російської Федерації проти України зарплати більшості народних депутатів значно збільшилися. Середня зарплата нардепів у 2023 році зросла майже на 36% і становила приблизно 638 тисяч гривень. За інформацією YouContro...

Попит падає: Європейці відмовляються від споживання м'яса - дані дослідження

середа, 8 травень 2024, 18:54

Споживання м'яса поступово, але вірно падає у Європі. У 2023 році в країнах ЄС на душу населення припало в середньому 64,2 кг м'яса. Але між окремими державами-членами ЄС є великі відмінності. Про це пише ISN з посиланням на дані Agrarmarkt Information...