Кремлівська складова "гібридної війни": Експерт пояснив, чому Росія та ЄС по-різному рахують втрати від санкцій

Москва наполягає і намагається європейські країни переконати в тому, що Євросоюзу витримувати санкції набагато важче, ніж Росії.

Ілюстрація:DT.ua

Дослідження Австрійського інституту економічних досліджень (WIFO), що в результаті введення Євросоюзом санкцій проти Росії і подальших російських контрсанкцій економіка ЄС в 2015 році втратила 17,6 мільярда євро і скоротила 400 тисяч робочих місць, показало, що ці втрати мають не такі вже значні для Європи масштаби. Про це президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло розповів в коментарі Главреду, інформують Патріоти України.

"Хоча, безумовно, якщо ці втрати концентруються в окремих країнах (не дуже динамічних сьогодні), то локальний ефект буде відчутний. Наприклад, Польща розвивається ще нічого, а ось у Італії більше проблем", - говорить економіст.

"Тому цілком логічно, що це може стати підставою для формування груп зацікавлених бізнесменів і груп активного населення, які будуть виступати проти продовження санкцій проти Росії, виходячи з економічних міркувань. Хоча, повторюся, в масштабах Євросоюзу 17,6 мільярдів євро - це не такі вже великі суми втрат", - зауважив експерт.

"Росія раніше оцінювала втрати ЄС від санкцій набагато більшими сумами. Але Росія зацікавлена в тому, щоб акцентувати увагу на тому, як б'ють по ЄС ті обмеження, які він сам ввів проти РФ. Загальний посил Москви полягає в тому, що витримувати санкції Євросоюзу набагато важче, ніж Росії. Це їх головний меседж і складова "гібридної війни", - поділився думкою президент Центру антикризових досліджень.

"Я вважаю, що європейські розрахунки набагато об'єктивніші, ніж розрахунки в Росії. Європейці просто не зацікавлені в тому, щоб спотворювати інформацію. Вони просто проводять підрахунки", - резюмував Ярослав Жаліло.

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...