Кулібіни закінчуються, мізки висихають: Росія втрачає статус одного з провідних експортерів зброї в Азію

Справа в тому, що у країні зростає середній вік робітників, а санкції лише ускладнюють ситуацію.

Росія може втратити позиції одного з лідерів по експорту зброї в Китай та Індію. Ілюстрація:Еспресо.TV

Згідно з проведеним фахівцями Королівського інституту міжнародних відносин Великобританії дослідженням, Росія, як другий за величиною експортер зброї може втратити свої позиції на ключових ринках Китаю і Індії. Про це пише Mixednews за матеріалами International Business Times, передають Патріоти України.

Дослідження показало, що в країні зростає середній вік робітників, а санкції лише ускладнюють ситуацію. За останні п'ятнадцять років Росія здійснила майже чверть світових угод по зброї і особливо відзначилася у виробництві систем протиповітряної оборони, ракет і літаків.

Росія виконала кілька замовлень на поставку винищувачів Су-35, зенітних ракетних систем С-400 і оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер". І тим не менше, конкуренція на ключових ринках в Індії і Китаї посилюється, згідно з дослідженням фахівців Королівського інституту міжнародних відносин Великобританії.

Дослідники з'ясували, що зв'язок між оборонними підприємствами і вищою освітою невеликий, в той час як роль відіграє вік зайнятих на виробництві зброї фахівців, який збільшується.

Хоча, на думку дослідників, в майбутньому Росія залишиться одним з ключових експортерів зброї, в країнах, які не перебувають у хороших відносинах зі США, однак починають виникати перешкоди для співпраці.

Санкції, які були введені проти Росії через приєднання Криму в 2014 році, викликали перебої в поставках деяких деталей зброї, вироблених за кордоном.

У Кремлі вживають заходів щодо підтримки вітчизняного виробника та імпортозаміщення, але автори дослідження зауважують, що подібні перебої можуть позначитися на розробці нових систем озброєння, і Росії буде нелегко конкурувати з іншими експортерами.

Виступивши в ролі співавтора дослідження "Росія як експортер зброї" Річард Конноллі зазначив, що в майбутньому Росія зіткнеться як з внутрішніми, так і з зовнішніми проблемами у виробництві зброї.

Коннолі говорить: "Два головних для Росії покупця, Індія і Китай, прагнуть до незалежності і шукають нових постачальників. Якщо у них все вийде, російське лідерство на цих ключових для неї ринках неминуче опиниться під загрозою".

"Щоб зберегти позиції, Росії слід переглянути свою довгострокову стратегію з торгівлі зброєю. До цього відноситься удосконалення озброєння, а також технічне обслуговування зброї після продажу і допомогу фахівців російських підприємств", - продовжує Коннолі.

Вчений запевняє, що "подібні зміни допоможуть Росії зберегти свої позиції в таких країнах, як Китай, не дивлячись на те, що вони все менше і менше залежать від російського обладнання".

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...