Курс долара: Експерти дали прогноз, що буде з валютою після Нового року

Стабілізація гривні значною мірою залежить від прийняття нового бюджету і отримання чергового траншу МВФ.

Ілюстрація:plus.google.com

Після Нового року гривня може продовжити падіння, однак нищівний провал в рази, як на початку 2015 року, експерти вважають малоймовірним. У гіршому випадку, на думку фінансистів, національна валюта може впасти до 30 за долар до середини січня 2016 року. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Подробности.

На шляху до зміцнення курсу стоять слабка політика Нацбанку, а також складна внутрішньополітична і економічна ситуації. При цьому всі експерти переконані: стабілізація гривні значною мірою залежить від прийняття нового бюджету і отримання чергового траншу МВФ.

Курс на падіння

До Нового року гривня падатиме, а ось після різдвяних канікул все має змінитися. При сприятливих умовах в 2016 році курс гривні може зберегтися і навіть зміцнитися, вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

"Після Нового року все буде з гривнею добре. Ми очікуємо отримати транш від МВФ 1,6 мільярда доларів, за ним піде ще більше 2 мільярди доларів фінансової допомоги від США, ЄС та інших донорів, відповідно, буде переплив валют і, я думаю, буде стабілізація", - прогнозує експерт.

Олександр Паращій відзначає, що поки складно що-небудь говорити, але серйозне падіння гривні малоймовірно. Швидше за все, НБУ зможе утримувати нинішній курс.

"Є ймовірність, що Нацбанку вдасться утримати поточний курс 24. У гіршому випадку, я думаю, це буде 24,5", - говорить він.

Водночас експерт відзначає - багато що залежить від депутатів Ради. Їм варто відмовитися від нинішньої популістської політики. "Після Нового року курс може зберегтися, а може і зміцнитися. Знову-таки, тут дуже багато" якщо "... Якщо бюджет буде узгоджений з МВФ, а не такою, як хочуть депутати, то так, буде поліпшення", - уклав аналітик.

Відтік валюти

А ось фінансовий аналітик Академії FIBO Group Роман Шевченко передбачає можливе падіння гривні до 30 за долар до середини січня 2016 року.

"Без жорсткого регулювання з боку НБУ наступна мета для долара США - це 30 гривень. Найімовірніше, цей рівень буде досягнутий не раніше середини січня 2016 року, але багато чого буде залежати від НБУ та рішення МВФ щодо чергового кредитного траншу", - зазначив він.

Обвал гривні провокує дедалі гірша ситуація в країні і, головне, - відтік іноземної валюти. "Причин для ослаблення гривні досить багато, але основною виступає відсутність припливу іноземної валюти від зовнішньоекономічної діяльності.

Ми спостерігаємо стрімке зниження експорту, що призводить до збільшення дефіциту іноземної валюти", - говорить експерт.

При цьому активність НБУ на міжбанку продовжує знижуватися, підкреслює він. "Національний банк України за перші 16 робочих днів листопада скоротив обсяг реалізації доларів США більш ніж на 13%". Це призвело до девальвації гривні на тіньовому ринку на 10%, відзначає Шевченко.

Але обвал гривні, як на початку 2015 року, малоймовірний, переконаний Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова. Однак якщо МВФ не визнає зрушень в українській економіці і знову відкладе транш, то девальвація представить реальну загрозу.

"Тенденція до ослаблення гривні буде зберігатися, на жаль, після Нового року. Тобто поки не усунені кризові явища, загроза розширення агресії, гривня не може бути належним чином стійка", - пояснює він.

Транш МВФ

Шанси утримати гривню в січні-2016 на нинішньому рівні поки є. "Залишається чекати, що на початку наступного року не буде такого обвалу, як стався на початку 2015.

Тобто девальвація буде поступова, без шоків і без необхідності високих інтервенцій Національного банку на валютних ринках, зокрема, міжбанківському ринку", - сказав Юрчишин.

У цьому випадку падіння гривні буде незначним, контрольованим і не представить загрози інфляції, загрози для купівельної спроможності і для економічного середовища взагалі.

Проте вже з'являються деякі ризики для надання міжнародної допомоги. "Банківська система ніяк не може бути приведена в збалансований стан, тобто Національний банк, на жаль, як проводив, так і проводить нераціональну і незрозумілу монетарну і банківську політику", - попереджає Василь Юрчишин.

Також є складнощі з виконанням реформ і з прийняттям нового бюджету. Якщо внутрішньополітична і економічна ситуації будуть загострюватися, то висока ймовірність, що черговий транш МВФ буде відкладений.

"Якщо МВФ відкладає, то це означає, що і фінансування від Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, та й багатьох розвинених країн також буде відкладено. І тут вже нові і нові ризики з'являються", - говорить економіст.

Всі аналітики сходяться на думці - говорити про зміцнення гривні не варто. "Поки економіка слабка, поки є загроза розширення агресії, гривня не зможе зміцнитися навіть за сприятливих умов.

Поки економіка демонструє падіння, не рухається в напрямку конкурентоспроможної, поки український виробник не може виробляти продукцію, яка користується попитом і в світі, і в Європі, говорити про те, що гривня може зміцнитися, я б не став ", - підсумував Василь Юрчишин.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...