Першими відчують автомобілісти: Коли через долар різко злетять ціни на бензин і продукти

На думку фахівців, удар по своїх кишенях відчують всі українці, але сильніше всіх - бідняки.
Удар по кишені відчують усі українці. Ілюстрація: Вести.

Подорожчання долара, курс якого вже злетів вище за психологічну позначку в 28 гривень, традиційно спровокує підвищення вартості палива і продуктів харчування. Про це розповіли економісти Олександр Охріменко та Ерік Найман, передають Патріоти України.

Першими зміни відчують автомобілісти, упевнений керуючий партнер інвесткомпанії Capital Times, трейдер, інвестор, доктор економічних наук Ерік Найман. "Зростання долара вже відбивається на цінах на бензин. Процес пішов і буде поступово наростати", - говорить Найман.
Вплив на "продуктові" ціни буде не таким швидким, доповнює директор Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. Однак розслаблятися українцям експерт не радить. Ціни, на його думку, обов'язково поповзуть вгору вже восени і тоді знецінення гривні помітять всі українці - під час візитів в магазин.
"У випадку з продуктами харчування зростання цін відбувається не відразу. Продукти подорожчають ближче до холодів", - прогнозує Охрименко. На думку фахівців, удар по своїх кишенях відчують всі українці, але сильніше всіх - бідняки. "Будуть відчувати, як зазвичай. Найбідніші будуть відчувати найсильніше", - вважає Найман.
Причому, як зазначає Охріменко, курс долара може перевалити за 30 гривень. "Ми зараз спостерігаємо саму класичну девальвацію. І якщо далі будуть такі процеси продовжуватимуться, курс буде рости. Максимально можна очікувати значно більше, ніж 28. Можливо і 30. Може бути і більше 30 [грн / дол.]", - резюмує Охрименко.
Джерело: Сегодня

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...