Курс на стабільність? Експерти пояснили, чому гривня почала зміцнюватися

Істотний внесок у посилення української валюти зробили експортери та аграрії.​

Ілюстрація:molbuk.ua

Весна розпочалася зміцненням гривні - національна валюта по відношенню до долара зміцнилася майже на 5,5%. Сьогодні, 3 травня, офіційний курс "зеленого" впав до 25,20 грн / дол. Про це пише Світлана Єрьоміна на сайті Главред, інформують Патріоти України.

Це дало привід чиновникам і політикам говорити про поліпшення економічної ситуації в країні. А українці відзначають, що валюту стало купити легше - для купівлі 200 доларів вже не доводиться обходити десятки банків і обмінних пунктів.

Знизився ажіотаж і на "чорному" ринку - зараз там продають долар по 25,15 грн, купують по 25,05. Видання з'ясовувало, чим обумовлене зростання курсу гривні і скільки ще триватиме ця тенденція?

Сировинний бонус

Експерти зміцнення курсу гривні пояснюють припливом валюти на ринок. "Зараз немає такого попиту на валюту, яким він був взимку", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Забезпечили приплив валюти українські експортери - в першу чергу металотрейдери. Ситуація на міжнародному сировинному ринку поліпшується - з початку року зростають попит і ціни на металопродукцію. Тільки за останній місяць цього року ціни на сталь і руду збільшилися майже на 20%. Це гарна новина для України, адже металургія - головна експортна галузь країни. На експорт металів до початку 2016 року припадало 21,8% всього українського експорту. Ще 7,5% - це мінеральна сировина (в основному, залізна руда).

"Разом з експортом зростає і виручка вітчизняних експортерів. А як відомо, згідно з постановою Нацбанку, 75% своєї виручки експортери повинні продавати в досить короткі терміни, тобто зараз на ринку немає дефіциту валюти, що дозволяє курсу гривні зміцнюватися", - розповідає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

На думку аналітиків, тільки зростання цін на металопродукцію в березні і квітні дали експортерам в сукупності більше 200 млн доларів виручки.

Припливу валюти посприяли і українські аграрії - почалася посівна і їм доводиться продавати долари, щоб придбати сільськогосподарські матеріали і добрива.

Валютний баланс

Також пропозиція валюти на міжбанку збільшилася за рахунок зовнішніх запозичень. Так, на початку квітня Україна залучила кредит на суму 331 млн доларів від Японії і продала 651 млн доларів валютних облігацій внутрішньої державної позики.

"Не тиснуть на гривню і імпортери - вони не так активно скуповують валюту, бо продовжують скорочувати свої обсяги закупівель - населення продовжує біднішати, у нього немає грошей на імпортну продукцію", - говорить Олександр Охріменко.

Так, за даними Держстату, обсяги імпорту в лютому, в порівнянні з січнем, впали майже на 15%.

Безумовно, на курс гривні впливає і закінчення опалювального сезону - обсяги закупівлі імпортного газу зараз мінімальні.

Позитивно позначилося на стабільності гривні і вирішення питання з формуванням уряду - в нашій країні політичний фактор може чинити сильний вплив на курс української валюти. "Все це звело до мінімуму спекуляції на ринку, які раніше розгойдували курс гривні", - резюмує президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. На його думку, курс гривні на поточній позначці протримається до початку осені.

Олександр Жолудь вважає, що гривня може ще трохи зміцнитися - до рівня 23-24 грн / долар. "Нижче - вже малоймовірно. Нацбанк зараз скуповує валюту для поповнення своїх резервів, тобто надлишку долара на ринку, який би міг ще сильніше зміцнити гривню, ще немає", - вважає експерт.

Втім, це сценарій при відносно благополучному результаті для України переговорів з МВФ про продовження кредитування і дотримання режиму тиші на Сході країни. У разі ескалації конфлікту і провалу переговорів з кредиторами - долар в лічені дні може злетіти до позначки в 30 грн.

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...