Мільйони несплаченого податку: У ДФС з'ясували, як російський олігарх розвалив найбільшого українського виробника алюмінію

Комбінат протягом тривалого часу систематично використовував схеми мінімізації податкових зобов'язань та ухилення від оподаткування.

Ілюстрація:Еспресо.TV

В результаті проведеної перевірки на ПАТ "Запорізький алюмінієвий комбінат" (ЗАлК) Державна фіскальна служба донарахувала підприємству майже 800 мільйонів гривень податків. Про це повідомляє Офіс крупних платників податків ДФС, зазначають Патріоти України.

Відзначається, що відповідне рішення має бути прийнято судом першої інстанції, куди Вищим адміністративним судом України зазначена справа ЗАлК було направлена на новий розгляд.

Суть справи полягає в тому, що колишній найбільший український виробник алюмінію протягом тривалого часу систематично використовував схеми мінімізації податкових зобов'язань та ухилення від оподаткування.

В останні роки виробничої активності (2009-2012 роки) комбінат постійно продавав свою продукцію за ціною, нижчою за собівартість, що зумовило не тільки заниження об'єкта оподаткування податком на прибуток, але і виникнення необґрунтованих підстав для відшкодування з бюджету податку на додану вартість.

Як повідомили в Запорізькому управлінні Офісу великих платників податків ДФС, вже є позитивна судова практика в аналогічних справах саме з ВАТ "ЗАлК", де суди зазначають відсутність економічних підстав для систематичної реалізації продукції за ціною нижче собівартості.

Підприємство не надало фактичних даних на підтвердження відповідності застосованої ціни на спірну металопродукцію об'єктивним ринковим чинникам.

Як відомо, пакет акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" у розмірі 68,01%, перебував у власності кіпрської компанії "Velbay Holdings Limited", яку пов'язують з російською компанією "РусАл" Олега Дерипаски.

У жовтні 2014 року суд повернув пакет акцій ЗАлК у власність державі.

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...