Мінекології намагалося віддати 550 млн грн фірмі - "смітнику" з Донецька

Тендер на постачання LED-світильників виграла не без допомоги вищого керівництва Мінекології фіктивна фірма з Донецька, намагаючись вкрасти бюджетні гроші.

Арсеній Яценюк. Фото:ukr.lb.ua

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звинуватив вище керівництво Міністерства екології в участі в організованому злочинному угрупованні, яке намагалося заподіяти матеріальні збитки державі на суму близько 550 млн гривень. Про це голова уряду заявив на засіданні Кабміну, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

"Завдяки розслідуванню МВС та Національної поліції, з'ясувалося, що компанія "Агротехстрой" виграла тендер на поставку LED-світильників. Дане підприємство має всі ознаки фіктивності.

2 жовтня, прямо перед тендером, компанія швидко поміняла директора, засновника і головного бухгалтера на одну людину - якогось Алтуніна, який за дивним збігом обставин проживає в місті Донецьку, тобто в зоні проведення АТО.

Коли ми почали перевіряти організацію, з'ясувалося, що вона проводить дуже активну економічну діяльність: за 2015 вона змогла купити аж один вентилятор за 13 тис гривень" , - розкрив подробиці Яценюк.

За його словами, на участь у тендері було заявлено вісім компаній, шість з яких - реальні підприємства, які працюють у сфері забезпечення світловим обладнанням, неодноразово вигравали тендери і мають обороти в десятки мільйонів доларів.

"А дві - абсолютно однакові:"Агротехстрой" і "Примакс"- компанії фіктивні. На сленгу це називається "смітник": там немає ні директора, ні головного бухгалтера, там є тільки банківський рахунок і реєстрація на фантома", - зазначив глава Кабміну .

У результаті всі реальні компанії тендер програли, а фіктивна донецька компанія його виграла. За словами Яценюка, сума тендеру - 550 млн грн.

"Причому Мінекології попросило, щоб ці гроші були внесені як попередня оплата. Якби ми оперативно не зреагували, то ці гроші пішли б на фіктивну фірму й були б вкрадені з держбюджету. Це навіть не дрібні шахраї, а ОЗУ, яке пов'язане з вищим керівництвом міністерства" , - заявив Яценюк.

Голові Антикорупційного бюро доручено провести ще одне розслідування відносно Міністерства і тендеру, який був оголошений в рамках виконання Кіотського протоколу.

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...

"Поступово повертаємося...":У НБУ прокоментували стрибок курсу долара до 40 гривень

четвер, 25 квітень 2024, 18:39

Зростання курсу долара до гривні останнім часом викликано ринковими факторами, які не несуть загрози для стабільності ринку. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг, який транслювався на Youtube, передають...