​Іран починає заливати Європу нафтою

Візит Рухані в Європу був успішним. Зоряний час російських нафтових монополій закінчився. В Європу потекла нафта з Ірану. Греція, Італія уже домовляються про поствавки... Хто наступний?

Нафта з Ірану потече в Європу. Фото http://uainfo.org/

Трохи раніше повідомлялося про те, що вояж Рухані Старим Світом був більше, ніж успішним і кожний візит в ту чи іншу країну по маршруту – перемога за перемогою, повідомляють Патріоти України з посиланням на UAinfo. Та, оскільки весь 2015-й пройшов для багатьох під символом "а шо там с нафтою", звертаємо більше уваги саме на це питання, не забуваючи й про те, що після накладення санкцій на Тегеран, його частку нафтового ринку в ЄС по-братньому підім'яла Росія.

До 2012-го Ісламська Республіка спокійнісінько експортувала в ситу Європу лише 800 тисяч барелів на добу. Потім лавочка прикрилася, і настав зоряний час російських монополій. Що ж спостерігалося за остванні дні, після того, як санкційний тягар було знято?

Першими обізвалися греки. Іранська державна нафтова компанія NIOC домовилася з грецькою Hellenic Petroleum про відновлення торгівлі "чорним золотом". До санкцій Іран поставляв у Грецію в середньому по 100 тис. барелів нафти на добу і майже 3 млн. барелів на місяць. Ставимо позначку.

Далі, вже в Італії між країнами були укладені домовленості в галузі енергетичного сектора на суму 17 млрд євро, з яких 5 млрд - це контракт з дочірньою компанією монополіста Eni - Saipem. Йшлося про відновлення постачань нафти? Зрозуміло, причому у італійців апетит серйозніший за грецький.

Що ж до візиту у Францію, то тут так само обговорювалося питання відновлення постачань сировини, і NIOC вдарила по руках з французькою транснаціональною нафтогазовою монополією Total. Як наслідок: ще 150-200 тисяч барелів іранської сировини на добу знайшли своє місце на європейській карті.

Таким чином, усього за тиждень Іран повернув собі частку приблизно в 500 тис. барелів щодобових поставок. І це тільки початок, без збільшення обсягів видобутку і відвідування столиць інших потенційних покупців.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...