​Москва завдає удар: Несподіваний поворот у газовій війні Росії проти України

У Газпромі вирішили, що в січні буде зручний час вибити грошенят зі "стратегічних партнерів" і зробити Україну поступливішою

Російський газовий монополіст припускає підвищити з січня 2017 року ціни на блакитне паливо. Оскільки вони прив'язані до вартості нафти, а вона дещо піднялася в ціні, то і газом Росія хоче торгувати дорожче, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости..

В інтерв'ю російським ЗМІ глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що у першому кварталі 2017 року збільшена середня ціна газу. Він орієнтується на те, що в кінці нинішнього року нафта коштує дорожче, тому відповідно підвищиться і вартість газу. До того ж країни-члени ОПЕК домовилися про зменшення видобутку нафти, що призведе, на думку Міллера, до подальшого зростання її ціни.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак окремо зупинився і на ситуації з колись найбільшим споживачем російського газу - Україною. Він припустив, що розраховуючи ціну «за формулою, напевно, буде вище», але остаточно назвати її чиновник не взявся, пояснивши, що в кінці грудня потрібно буде перерахувати.

Тобто, Новак виявився обережнішим Міллера. Це можна пояснити тим, що Україна ще восени 2015 року припинила закуповувати газ у РФ, а в «Нафтогазі» уточнили, що до початку березня 2017 року не планують купувати «газпромівський» газ.

Нагадаємо, 9-го грудня в Брюсселі завершилися тристоронні газові переговори між "Нафтогазом", "Газпромом" і Єврокомісією. Результату вони не принесли. Метою переговорів було підписання контракту на поставки газу в зимовий період.

Україна не погодилася на контракт через те, що Росія не погоджується відмовитися від дискримінаційної норми "Бери або плати" (по ній необхідно оплачувати певний обсяг газу, навіть якщо він не викуплений).

Росія ж висловлювала невдоволення штрафом в 6,8 мільярда доларів, який Україна наклала на "Газпром" за порушення антимонопольного законодавства.

Заява ж про підвищення цін на газ на цьому тлі виглядає досить несподіваним. Хіба що його мета підштовхнути Україну до підписання зимового контракту - мовляв, покваптеся, бо буде дорожче.

Щоб уникнути дефіциту: Фінляндія хоче побудувати завод з виробництва тротилу

неділя, 5 травень 2024, 15:05

Уряд Фінляндії має намір якнайшвидше побудувати на своїй території завод із виробництва тротилу, аби надолужити дефіцит боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, та просить допомоги в НАТО. Про це повідомляють Патріоти України з по...

Процес запущено: Кредитори України втрачають терпіння і хочуть добитися виплат відсотків за боргом, - WSJ

неділя, 5 травень 2024, 9:56

Компанії BlackRock та Pimco сформували комітет та найняли юристів для ведення переговорів з Україною. Вони прагнуть отримати до 500 млн доларів річних у вигляді відсоткових платежів. Про це пише видання "Обозреватель" з посиланням на The Wall Street Jo...