На кого працює Гонтарєва? НБУ перешкоджає експорту з України, - польські інвестори

Нацбанк України обмежує український бізнес і порушує міжнародні договори з Республікою Польща, скаржаться українські аналітики.

Національний банк України. Ілюстрація:ua.112.ua

Національний банк України обмежує права українських експортерів і польських інвесторів. Про це сказав Ярослав Романчук, керуючий партнер Міжнародного правового центру EUCON, на круглому столі "Чим є Національний банк України для українських експортерів: партнером або перешкодою?", передають Патріоти України з посиланням на Цензор.НЕТ.

Він зазначив, що Польща займає четверте місце в українському експорті. Також Романчук повідомив, що для експортної діяльності українське законодавство передбачає отримання індивідуальної ліцензії НБУ. "Поспілкувавшись з НБУ, ми розробили алгоритм, що потрібно, щоб резидент отримав індивідуальну ліцензію", - зазначив він.

У Польщі існує два варіанти реєстрації іноземних компаній: підписання договору в формі нотаріального акту або створення компанії через телеінформаційні системи, які пропонує Міністерство юстиції Польщі.

Як зазначив Романчук, колегіально було вирішено, що другий варіант має ряд переваг і саме він повинен працювати в Україні. За його словами, в 2014-2015 роках проблем з отриманням ліцензій від НБУ не виникало.

"Наприкінці 2015 ми отримали перші сигнали від НБУ, який ставив під сумнів можливість створення компанії через он-лайн системи", - підкреслив він. Сімом резидентам, які подавали заявки в наприкінці 2015-го, було відмовлено в ліцензії.

Колапс процесу отримання ліцензій експортери пов'язують з новим виконуючим обов'язки директора департаменту реєстраційних питань і ліцензування Олександром Кириченком.

Його слова підтвердив віце-президент Асоціації українського бізнесу в Польщі Іренеуш Дерек: "Всі, хто подавав заявки в 2015 році, отримали ліцензії. Ті, хто подавався наприкінці 2015-го - отримали відмову. Ми пов'язуємо це з приходом нового в.о. керівника департаменту".

У свою чергу Романчук повідомив, що зараз в українських судах знаходиться близько 20 позовів від інвесторів з цього приводу. Як зазначив представник EUCON, зустріч в НБУ за участю заступника голови НБУ Катерини Рожкової і самого Кириченка результатів не принесла.

"Фактично НБУ обмежує український бізнес і порушує міжнародні договори з Республікою Польща", - додав Романчук.

Йдеться про Договір про правову допомогу в цивільних і кримінальних справах, підписаний в 1993 році і ратифікований в 1994-му. Він передбачає, зокрема, те, що офіційні документи однієї країни визнаються на території іншої, і навпаки. НБУ вважає, що даний договір не стосується відносин з Нацбанком.

Глава Асоціації адвокатів України Володимир Ратушняк запевнив, що відносини з НБУ не є винятком в цьому договорі. "Прошу, зробіть запит в Міністерство юстиції, воно дасть висновок про те, чи діє цей договір чи ні", - сказав юрист, звертаючись до НБУ.

Петро Ціарковскі, президент Міжнародного товариства польських підприємств в Україні, жартома зазначив: "Мені дуже приємно, що НБУ думає, нібито в Польщі хоче працювати стільки українських компаній, що це загрожує Україні". Він закликав НБУ не ставити обмеження для інвесторів і українських експортерів, які хочуть працювати легально.

Директор корпорації "Карбон-Інвест" Олександр Степура коротко пояснив, чому український бізнес, і зокрема його компанія, рветься до Польщі:

"Там ми можемо створити замкнутий цикл розвиненого виробництва", тому що в Польщі, на відміну від України, розвинений аутсорсинг".

Бартош Мусяловіч, керівник відділу сприяння інвестиціям і торгівлі Посольства Республіки Польща в Україні, підкреслив, що в Польщі чекають український бізнес. Українським експортерам він порадив набратися терпіння.

На прикладі Польщі він пояснив, що рано чи пізно державні органи зрозуміють необхідність сприяння легальному експорту.

Підсумком зустрічі стала заява про те, що інвестори і бізнесмени будуть і далі домагатися спрощення умов для українського експорту.

Останні атаки РФ позбавили Україну 10% електрогенерації: Скільки часу піде на відновлення

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:43

Російські удари по енергосистемі України з 20 березня призвели до втрати більше 10% генеруючих потужностей. Відновити генерацію навряд чи вийде до початку наступного опалювального сезону, а найсерйозніші проблеми - з вугільними теплоелектростанціями, п...

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...