На кону десятки мільярдів доларів: "Росія сама вимагала перейти на європейські принципи", - у "Нафтогазі прокоментували волання з Москви, де дуже нервують через вирок Скокгольмського арбітражу

"Газпром" у відносинах із "Нафтогазом" відмовляється від своїх контрактних зобов’язань застосовувати європейські принципи ціноутворення на газ і тарифоутворення на транзит, а також загалом привести контракт у відповідність до європейського законодавства.

Ілюстрація:DT.ua

Директор із розвитку бізнесу Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, коментуючи арбітражний процес компанії проти російського газового монополіста «Газпром» у Стокгольмі, нагадав, що Росія сама вимагала перейти на європейські принципи в газовій сфері. Про це пише Радіо Свобода, інформують Патріоти України.

Як написав він у суботу у Facebook, при цьому «Газпром» у відносинах із «Нафтогазом» відмовляється від своїх контрактних зобов’язань застосовувати європейські принципи ціноутворення на газ і тарифоутворення на транзит, а також загалом привести контракт у відповідність до європейського законодавства.

За словами Вітренка в допису в соцмережі, місцем написання якого позначений Стокгольм, проблема для «Газпрому» в тому, що за цими європейськими принципами російській компанії доведеться виплатити українській стороні десятки мільярдів доларів компенсації, продавати їй газ за значно нижчою ціною, щороку платити на 4 мільярди доларів більше за транзит і не перешкоджати інтеграції України на європейський ринок.

Посадовець нагадав, що «Газпром» не захотів добровільно приводити тариф на транзит чи загалом контракт у відповідність із європейськими принципами і з європейським і нині чинним українським законодавством, і в контракті з ним якраз для таких випадків і передбачений Стокгольмський арбітраж.

При цьому, звернув увагу Вітренко, основним ризиком для України є плани зірвати її арбітражний процес. «Як і в будь-якій серйозній битві, її доля вирішується не тільки в сутичці на лінії фронту. Зрада на різних рівнях, переважання особистих інтересів може наперед визначити поразку навіть за найкращих позиціях і сили воїнів на передовій», – написав він.

«Світ дивиться на цей арбітраж як на випробування для України – наскільки ми як країна готові відстоювати наші національні інтереси, наскільки задля цього ми готові ставити компетентність вище від лояльності, наскільки ми розуміємо, що успіх нашої країни – це успіх кожного з нас», – додав Юрій Вітренко.

За його словами, слухання щодо транзитного контракту починаються вже в понеділок, і він іде готуватися до них.

Слухання щодо контракту на постачання газу вже відбулися у вересні – жовтні. На самі рішення арбітражу щодо контракту на купівлю газу очікують до квітня наступного року, щодо контракту на транзит газу – до червня.

"Відрізає гілку, на якій сидить": Китай фінансує атаки хуситів на судна у Червоному морі, - Politico

четвер, 28 березень 2024, 14:49

Китай мимоволі допомагає Ірану перекрити судноплавство в Червоному морі, завдаючи шкоди світовим торговельним потокам і ущемляючи при цьому власні інтереси Пекіна, стверджують представники західних спецслужб, передають Патріоти України з посиланням на...

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...