Нафта по 25: у Росії їжа за картками і початок розпаду країни

РФ нераціонально витрачає свої ресурси.

Фото: utmagazine.ru


Якщо вартість нафти на світових біржах опуститься нижче позначки 25 доларів за барель, в Російській Федерації почнеться масштабна криза, яка призведе до розпаду держави. Таку думку "Обозревателю" висловив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, передають Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

А такий момент може наступити дуже скоро. "Вже сьогодні WTI і "Brent" торгуються в межах $30, а ціна "Urals" опустилася до $27-28, - сказав у коментарі нашому виданню Олег Соскін. - Це означає, що межа рентабельності нафтовидобутку в Росії вже практично пройдена. А на деяких родовищах, де собівартість бареля особливо висока, - наприклад, глибокого залягання, на морському шельфі - видобувати нафту практично безглуздо".

Тим не менш, РФ, всупереч, здавалося б, елементарній логіці, продовжує збільшувати видобуток "чорного золота". За підсумками минулого року вона видобула понад 500 млн тонн. "Це другий показник у світі після Саудівської Аравії", - пояснює Соскін. Але робити це Росія змушена: щоб хоч трохи зберегти надходження до бюджету - адже приблизно 70% від загальної суми Москві дає продаж нафти і газу. "Сира нафта - це 50% всього російського експорту", - констатує аналітик.

Але збільшуючи обсяги видобутку заради порятунку держбюджету, Росія таким чином грає проти самої себе: адже чим більше сировини вона дає на ринок, тим сильніше збиває і без того невисокі світові ціни. У результаті вже сьогодні РФ фактично живе за рахунок своїх фінансових запасів - накопичених у часи високих цін на енергоносії. Але й вони не безрозмірні. "Золотовалютні резерви цієї країни на сьогодні становлять $350 млрд, хоча ще два роки тому вони перевищували $500 млрд. Фонд національного добробуту і Резервний Фонд вичерпані на 60%. Тому 2016 для нашого північного сусіда при існуючих нині цінах на енергоносії буде критичним. Якщо ж вартість бареля опуститься нижче $20, то - катастрофічним: адже їх економіка - екстенсивна", - упевнений Олег Соскін.

Ситуацію суттєво ускладнює ембарго, яке не дає розвиватися економіці, зокрема, тієї ж видобувної промисловості. Звідси - вкрай плачевні економічні результати за підсумками минулого року. "Торгівля в РФ в 2015 році впала на 10%, промислове виробництво - на 7%, ВВП - на 5%, інфляція буде в межах 20%", - говорить експерт. Цього року цифри будуть ще гіршими для Росії - і приведуть до початку розпаду країни.

"Першими ластівками стануть масові невиплати зарплат, затримка пенсій і соціальних допомог. Інфляція збільшиться до 30-35%. Введуть карткову систему розподілу продуктів харчування для населення. Гроші в бюджеті залишаться тільки на зарплату поліції й озброєння: без цього Росії ніяк", - стверджує аналітик.

Але головним каталізатором процесу, за словами Олега Соскіна, виступить фактор нерівномірного розвитку регіонів. "Більшість регіонів Російської Федерації - дотаційні. Скажімо, Нечорнозем'я живе за рахунок Башкирії, Якутії, Татарстану та інших, - пояснює експерт. - Ситуація ускладнюється також релігійним і національним факторами".

"Візьмемо, приміром, Татарстан: повністю самодостатня в економічному плані республіка. 60% її населення складають татари, мусульмани за віросповіданням, - продовжує Соскін. - Він та інші схожі на нього суб'єкти федерації будуть вимагати, щоб доходи залишалися у них, а не йшли в Москву - раз центр не зможе задовольнити їхні першочергові потреби. Проблеми очікуються в Чечні, вже сьогодні Кремль віддав Грозному один з двох її найбільших нафтовидобувних активів "Чеченнефтехімпром". Саме тут розпочнеться російський сепаратизм, який у результаті призведе до розвалу країни: Москва просто не зможе фінансувати регіони, що не мають фінансової бази". Причому, за словами експерта, початок цього процесу ми зможемо побачити вже в нинішньому, 2016 році.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...