​"Нафтогаз" має непогані шанси "роздягнути" "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі (відео)

Наразі розгляд спору між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" за контрактом на транзит газу йде за планом. Аргументи росіян виявились передбачуваними і не такими сильними, як хотілось би у Москві. На кону взаємні претензії на десятки мільярдів доларів

Андрій Коболєв оцінив шанси "Нафтогазу" на перемогу в суперечках з "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі в 60%. Про це голова правління українського монополіста заявив, заявив в ефірі програми Economists на телеканалі 3S.tv, зазначають Патріоти України.

"Особливо нас нічим не здивували (аргументи" Газпрому ". – ред.), ми приблизно уявляли логіку з того боку. Поки процес йде за планом, як ми очікували. Скажімо так, ми покладаємо надії на позитивний результат і вважаємо ці надії - більш ніж 60% вірогідність перемоги ", - зазначив він.

Коболєв додав, що "Нафтогаз України" готовий відновити купівлю газу у "Газпрому": "Ми наполягаємо на цьому, якщо "Газпром" зробить нам ту пропозицію, яку ми від нього чекаємо в частині ціни, умов поставки і, головне, підписання додаткової (не теперішньої кабальної.-ред.) угоди".

За словами нафтогазівця, зараз діє договір Тимошенко від 2009 року, згідно з яким, щоб купити у "Газпрому" хоч якийсь обсяг газу на грудень, "Нафтогаз" повинен зробити передоплату в сумі не менше $600 млн - вартість близько 3 млрд м³.

"Саме з цією метою протягом двох попередніх зим ми підписували додаткові угоди, які дозволяли нам відбирати газ у режимі: скільки передоплати внесли, стільки відібрали. Ці додаткові угоди регулювали також питання ціни, питання поставок, що газ поставлявся тільки нам, не включаючи неконтрольовані території Донецької і Луганської областей, куди зараз йдуть поставки, наскільки нам відомо. Відрегулювавши всі ці питання, ми зможемо купувати газ у "Газпрому". Політики в цьому питанні немає, це юриспруденція, комерція", - зазначив пан Коболєв.

Нагадаємо, 16 червня 2014 року Росія повністю припинила поставки газу в Україну, вимагаючи погасити $1,45 млрд за поставлений в 2013 році газ. У той же день "Газпром" звернувся до Стокгольмського арбітражу, щоб стягнути з компанії "Нафтогаз" неоплачену заборгованість за природний газ і відсотки по заборгованості на загальну суму понад $4,5 млрд. У червні 2015 року "Газпром" збільшив розмір позовних вимог до $29, 2 млрд, в березні 2016 року - до $31,7 млрд.

У відповідь "Нафтогаз" теж звернувся до Стокгольмського арбітражу з вимогами встановити ринкову ціну на газ, який російський монополіст поставляє в Україну. Крім того, "Нафтогаз" вимагає стягнути з "Газпрому" передоплату за газ, який був поставлений українською компанією з 2010 року. Коболєв оцінив загальні претензії до "Газпрому" в $ 28,3 млрд.

Комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявляв, що рішення Стокгольмського арбітражу у справі про закупівлю газу буде прийнято в березні 2017 року.

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...

Оце так: G7 більше не розглядає конфіскацію заморожених активів Росії, - FT

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:57

Повної конфіскації заморожених російських активів більше немає в порядку денному обговорень країн "Великої сімки". Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. Як пише видання, замість повної конфіскації активів G7 шукає менш радикальні, а...