Не можуть вони жити по-новому: "Укргазвидобування" оголосило тендер на 540 млн грн, минаючи систему ProZorro

Якщо ця прихована корупційна схема спрацює, витрачені більше півмільярда гривень з державного бюджету будуть закладені в нові тарифи на газ для населення.

Ілюстрація:depcontrol.org

У травні цього року державна компанія ПАТ "Укргазвидобування" оголосила про тендер на закупівлю послуг з проведення протягом року 100 операцій гідророзриву пласта, минаючи Систему публічних електронних закупівель ProZorro. Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив полтавський експерт з питань паливно-енергетичного комплексу Геннадій Сікалов, зазначивши, що вартість таких операцій в річному плані складає 540 000 000 грн., інформують Патріоти України.

За словами Сікалова, крім того, що тендер був оголошений без дотримання вимог законодавства України про публічні і державні закупівлі, він є протиправним з точки зору природоохоронного законодавства і має ознаки корупційної складової. Експерт розповів, що вже наступного дня після оголошення тендеру голова правління ВАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко повідомив про те, що «11 світових і українських компаній вже проявили зацікавленість у стадії консультацій і розробки технічного завдання».

І це незважаючи на те, що не була повністю опублікована тендерна документація, а також абсолютно не відображені мінімальні екологічні ризики для жителів Харківської та Полтавської областей.

Полтавець Геннадій Сікалов стурбований тим, що керівництво державної компанії в порушення процедури відкритих торгів провело переговори з вибірковими потенційними учасниками майбутньої закупівлі. На користь цього свідчить і той факт, що ВАТ «Укргазвидобування» як державна компанія не зареєструвала оголошення про тендер в системі державних закупівель ProZorro, а на підготовку технічно складних тендерних пропозицій потенційних учасників дали тільки 16 робочих днів (кінцевий термін подачі документів - 6 червня 2016 року).

На думку Геннадія Сікалова, якщо ця прихована корупційна схема спрацює, витрачені більш півмільярда гривень з державного бюджету будуть закладені в нові тарифи на газ для населення.

Тому експерт в галузі енергетики заявив, що підготував звернення до Генеральної прокуратури України, яка повинна якомога швидше провести перевірку діяльності ПАТ «Укргазвидобування» про проведення непрозорого тендеру на здійснення гідророзривів на родовищах компанії в Харківській і Полтавській областях.

Сікалов переконаний, що такі дії керівництва держкомпанії становлять загрозу безпеці всієї України в енергетичній та екологічній сфері. Тому тендер, оголошений в порушення законодавства, повинен бути припинений.

Все за планом? Голова фінансового комітету Ради пояснив здешевлення гривні

четвер, 9 травень 2024, 16:47

З початку року курс гривні до долара впав на 5,8%, що відповідає плановим показникам, закладеним до державного бюджету України. Про це заявив голова комітету Данило Гетманцев. "Маємо помірні темпи девальвації гривні за перші 4 місяці на 5,8%. Це відпов...

Проблеми накривають: Російський "Газпром" почав розпродавати майно після рекордного в історії збитку

четвер, 9 травень 2024, 15:30

Отримавши перший за 25 років і рекордний за всю історію збиток, російський гігант "Газпром" розпочинає розпродаж майна. У середу компанія оголосила про пошук покупців на великі об'єкти нерухомості в Москві та Підмосков'ї. Серед них - офісні будівлі на ...