"Ніж у спину" від ОПЕК: Вартість нафти перетнула психологічну позначку

Слідом за нафтою покотився вниз рубль: вперше з початку березня курс долара на МосБіржі перевищив 58 рублів (58,0450), а євро пробив 63 рубля (63,4050).

Ціни на нафту та курс долара росіян не порадують. Ілюстрація: соцмережі.

Ціна сорту Brent, до якої прив'язані контракти на поставку фізичної нафти в Європі, вперше з середини березня впала нижче позначки 50 доларів за барель після того, як прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков поставив під сумнів подальшу участь Росії в угоді щодо скорочення видобутку. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на російські ЗМІ.

До 15.05 мск липневі контракти на Brent були на біржі ICE за 49,69 долара за барель, падаючи на 1,6% до мінімальної позначки з 1 грудня. Слідом за нафтою покотився вниз рубль: вперше з початку березня курс долара на МосБіржі перевищив 58 рублів (58,0450), а євро пробив 63 рубля (63,4050).

"Ніяких рішень не приймалося", - повідомив Пєсков, відповідаючи на питання про те, чи готова РФ разом з країнами ОПЕК продовжити нафтовий пакт, в рамках якого з ринку пішли надлишкові поставки в розмірі 1,8 млн барелів на день. За словами Пєскова, російська сторона як і раніше "веде переговори з партнерами по цій темі", хоча всі ключові учасники угоди, включаючи Саудівську Аравію, ОАЕ і Кувейт, ще два тижні тому заявили про свою готовність продовжити її термін ще на 6 місяців, до грудня 2017 року.

Нафтовий пакт, укладений півроку тому у Відні і став першим за 18 років епізодом співпраці РФ і ОПЕК на ринку нафти, продовжує "висіти в повітрі" через нерішучість Росії, хоча до точки прийняття рішення залишилося менше трьох тижнів - фінальні переговори повинні відбутися 24 -25 травня.

Проти продовження угоди виступають російські нафтові компанії, розповіли "Інтерфаксу" джерела в галузі: незважаючи на те, що щоденний видобуток в РФ впав на 300 тисяч барелів на добу, підняти ціни хоча б до 60 доларів за барель не вдалося. Зате різко зріс курс рубля, через що нафтовики недоотримують рублевий прибуток, а їх валютні рахунки стрімко знецінюються.

Скорочення видобутку в другому півріччі зажадає від РФ додаткових зусиль, зазначає сировинний аналітик Сбербанку CIB Михайло Шейбі: режим роботи нафтових родовищ в Росії такий, що видобуток збільшується з квітня по жовтень - в середньому на 0,17 млн барелів на добу щороку за останні 12 років. У цьому році на літо знову запланований запуск нових проектів, а обсяги видобутку, згідно вже із затвердженим планом Міненерго, повинні вирости з 547 до 551 млн тонн.

Позиція Росії частково зрозуміла: значущого ефекту від спроби маніпулювати обсягами видобутку в світовому масштабі не видно, каже аналітик УК "Альфа-Капітал" Денис Асаінов: надлишки, накопичені в танкерах і сховищах, нікуди не поділися, а ціни в результаті повернулися до тих же позначок, де були до підписання угоди.

При цьому видобуток в США росте зі швидкістю 100 тисяч барелів на добу кожен місяць і досягла максимуму за 1,5 року (9,3 млн барелів на добу), на рекордні обсяги експорту та видобутку вийшла Бразилія - 2,7 і 1,6 млн барелів відповідно.

Кредит довіри до ОПЕК з боку великих фінансових гравців, перш за все хедж-фондів, які скуповували нафтові ф'ючерси в надії на їх зростання, схоже, вичерпано, констатує керуючий фондом Tyche Capital Advisors Тарік Захір. За квітень спекулянти скоротили ставки на нафту на 22%, а ставки на падіння цін - навпаки, збільшили вдвічі.

Фактично Росія і ОПЕК перебувають у глухому куті: продовжуючи угоду, вони поступляться часткою ринку сланцевим виробникам США; припинивши її - дадуть старт новому витку "цінової війни", попереджає Bank of America Merrill Lynch. "Переговори будуть досить важкими, але угоду, швидше за все, буде продовжено в тому чи іншому вигляді. Цілком можливо, що деякі країни будуть виключені зі списку його учасників (наприклад, Казахстан), а для деяких країн будуть змінені ліміти", - зазначають аналітики Райффайзенбанку.

У короткостроковій перспективі падіння нафти продовжиться, говорить аналітик ВТБ24 Олексій Міхєєв. Якщо почнеться масове спрацьовування стоп-лоссів у учасників, які ставили на зростання, котирування можуть обсипатися до 46-48 доларів за барель, зазначає він.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...