Обама подарує світові нафту по 20 доларів після Нового року, - експерт

У першому кварталі 2016 року на світовому ринку не залишиться місця для нафти в наземних сховищах.

Ілюстрація:ua.korrespondent.net

Конгрес США на наступному тижні може схвалити зняття діючого протягом вже чотирьох десятиліть ембпрго на експорт американської нафти. Про це повідомила в п'ятницю у своїй електронній версії газета The Wall Street Journal, передають Патріоти України.

Президент Барак Обама підтримає це рішення - повідомляють з адміністрації.

"На ринку дуже багато нафти, а запаси, очевидно, продовжать зростати в I кварталі 2016 Навіть на нинішніх рівнях ціна WTI виглядає завищеною і ризикує впасти до $ 30. Не дуже райдужна картина", - говорить Дуг Кінг, директор з інвестицій RCMA Asset Management, керуючий сировинним хедж-фондом на $ 225 млн Merchant Commodity.

У США комерційні запаси щомісяця зростали з серпня, причому в жовтні і листопаді - щотижня, хоча зазвичай у цей час року напередодні зими вони скорочуються. За підрахунками консалтингової компанії PIRA Energy Group, до кінця 2015 р комерційні запаси у світі перевищать типовий для цієї пори року рівень на 500 млн барелів. А в I кварталі 2016, за її оцінкою, на світовому ринку не залишиться місця в наземних сховищах.

Брак місця на суші змушує інвесторів і трейдерів зберігати нафту в морі. За оцінкою Energy Aspects, з цією метою вони зафрахтували супертанкери місткістю більш, ніж 30 млн барелів - максимум з 2010 року.

За листопадовою оцінкою Financial Times, яка зібрала інформацію з галузевих джерел і провела власні підрахунки, в плавучих нафтосховищах знаходиться близько 100 млн барелів сирої нафти і нафтопродуктів.

У Cushing, штат Оклахома, головному центрі торгівлі нафтою WTI, завантаження нафтосховищ, за даними EIA, перевищує 80% (максимум більше, ніж за 80 років). У Західній Європі цей показник ще вищий - 97%, а в Салданья-Бей в ПАР, одному з найбільших центрів по зберіганню нафти у світі, сховища вже завантажені повністю, за даними Citigroup.

"Рівень запасів може ще раз змусити всіх усвідомити реальність. З 2016 року вони продовжать рости, і на ринок буде тиснути величезна кількість нафти", - пише МЕА в грудневому звіті.

"Коли місця в сховищах не залишиться зовсім, ми будемо ходити по нафті і "биків" (біржові спекулянти, які "грають" на біржах на підвищення курсу ЦП - ред) буде днем з вогнем не знайти", - говорить Тамас Варга, нафтовий аналітик брокерської компанії PVM.

На фоні того, що відбувається міністр фінансів Росії Антон Силуанов не виключив, що ціна на нафту в 2016 році буде опускатися до 30 доларів за барель і заявив про необхідність підготувати запасні варіанти дій.

Проте вже зараз російська нафта опустилася у продажу нижче планки в 35 доларів за барель і продовжує падати. Найімовірніше, вихід США на світовий ринок нафти призведе до значного падіння її вартості і очікується, що протягом місяця після рішення Конгресу США ціна на чорне золото впаде до 20 доларів за барель.

А як же "Вєлічіє"? - За рівнем життя Росія вже через три роки впаде нижче не лише Казахстану але і Туркменістану – МВФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 6:15

Російські заробітчани в середньоазійських республіках - перспектива кошмар котрої скрепоносці уявити поки не можуть. Найближчими роками Росія продовжить втрачати позиції в рейтингу країн світу за рівнем життя, прогнозує Міжнародний валютний фонд. Як пи...

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...