Ціна нафти стрімко зростає, наближаючись до психологічної планки

Вартість травневих ф'ючерсів на сорт нафти Brent піднялася до позначки 69,07 долара за барель - максимального рівня з 2 лютого.

Ілюстрація:vkurse.ua

Ціни на нафту ростуть шостий день поспіль на торгах в середу на тлі скорочення запасів у США, повідомленнях про готовність ОПЕК продовжити термін угоди з обмеження видобутку і загрозу нових санкцій проти Ірану. Вартість травневих ф'ючерсів на сорт Brent до 17.57 піднялася до позначки 69,07 долара за барель - максимального рівня з 2 лютого. За день котирування додали 2,2%, а за тиждень - 6,2%. Про це пише finanz.ru, передають Патріоти України.

Американський еталон WTI на нью-йоркській біржі NYMEX продавали по 64,79 долара за барель, або максимальною ціною за 6 тижнів.

Як повідомило в середу американське Міненерго, на минулому тижні запаси нафти в комерційних сховищах скоротилися на 2,6 млн барелів. Завантаження НПЗ підскочило на 0,4 млн барелів на день, а попит на бензин виявився більшим за обсяги його виробництва на 1,7 млн барелів.

Відскок може підкинути котирування 70 за Brent і вище, ринок починає враховувати ризик санкцій проти Ірану, говорить аналітик "Промсвязьбанка" Катерина Крилова. Можливість запровадження додаткових мит повинні були обговорити в ході переговорів президент США Дональд Трамп і наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммед бен Салман.

Хоча на їх зустрічі не було зроблено публічних заяв на цю тему, є намір обох сторін рухатися в напрямку "закручування гайок" іранській ядерній програмі, каже Крилова.

З моменту скасування санкцій Іран наростив видобуток нафти на 1 млн барелів на добу, а експорт збільшив удвічі. "Якщо США вирішать вийти з угоди, то зниження експорту нафти з Ірану може скласти до 0,3 млн барелів на день, що еквівалентно обсягу поставок з Росії, який випав в результаті дотримання домовленостей ОПЕК +", - зазначає сировинний стратег "Сбербанк CIB" Михайло Шейбе.

Сама угода видобувних країн, в рамках якої найбільші експортери погодилися прибрати з ринку 1,8 млн барелів щоденного видобутку, може бути продовжена і на 2019 рік. На засіданні країн-учасниць ОПЕК + у Відні в понеділок обговорювалася можливість переглянути критерії ефективності угоди, повідомили Bloomberg джерела в картелі.

Один з варіантів, який обговорювався делегатами, полягає в тому, щоб порівнювати обсяг комерційних запасів нафти в розвинених країнах із середнім рівнем за сім, а не п'ять років. Це віддалить їх від мети по відновленню нормального рівня запасів, в результаті чого може знадобитися підтримувати скорочення більш тривалий час.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...