Обіцянки "далекої перспективи": Українцям повідомили, коли очікувати зниження тарифів на електроенергію

Голова НКРЕКУ пояснив суть впровадження стимулюючого утворення тарифів RAB (Regulatory Asset Base).

Ілюстрація:Прямий

У Національній комісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), пророкують протягом 10-20 років поступове зниження тарифного навантаження на споживачів в результаті впровадження стимулюючого утворення тарифів RAB (Regulatory Asset Base). Про це заявив глава НКРЕКУ Дмитро Вовк, передають Патріоти України з посиланням на Українські Новини.

"Я чую від депутатів про навантаження на споживача в зв'язку з впровадженням RAB. Цифри вражаючі. Дуже великі, але ніхто не говорить про те, які ж потреби, щоб забезпечити якісне енергопостачання", - пояснив Вовк.

"При системі "витрати плюс" вся необхідна сума відразу включається в тариф. Якщо ж вибрати інший варіант (стимулююче тарифоутворення), то включається в тариф лише амортизація і прибутковість" - сказав глава НКРЕКУ.

За словами Вовка, першого результату зі зниженням тарифів після впровадження RAB-тарифів споживачам слід чекати після закінчення 8-річного періоду.

"За вісім років, тобто три роки - перший регуляторний період і п'ять років - наступний регуляторний період. Якщо у нас тарифи індексуються просто на інфляцію, а в минулому році інфляція склала 13,7%, і якщо базовий тариф - 100 гривень, то через вісім років він складе 279 грн", - зазначив Вовк.

У разі використання RAB-регулювання коефіцієнт ефективності буде дорівнювати 1%. Це означає, що через 8 років базовий тариф складе 260 грн, навів розрахунки глава НКРЕКУ.

"Тобто економія на рівні 29 одиниць по операційних витратах, і це без урахування капітальної частки", - резюмував Дмитро Вовк.

Що стосується промисловості, то навіть з RAB-тарифами ціни на електричну енергію залишаться "не вище, ніж в Європі", додав він.

"На сьогоднішній день ціна генерації в Україні становить в поточному кварталі 32 євро / МВт. Це середньозважена ціна для всього трафіку навантажень. Це не ціна базової генерації, це не ціна пікової генерації, це середньозважена ціна генерації. У той же час, згідно зі звітом Єврокомісії, базова генерація в Європі в середньому коштує 38 євро / МВт. А пікова коливається від 50 до 69 євро / МВт ", - прокоментував різницю в українських і європейських тарифах глава НКРЕКУ.

Нова методика розрахунку вартості електроенергії в Україні набрала чинності 10 січня після публікації в газеті "Урядовий кур'єр". Документ передбачає прибутковість для обленерго на рівні 12,5% річних як на старі активи, так і на нові, в які будуть інвестувати.

Стимулююче регулювання (RAB - Regulatory Asset Base) - це механізм тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів. Метод спрямований на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури мереж, що передають енергоносій, і стимулювання ефективності витрат розподільних і постачальних компаній.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...