Експерт підрахував, в яких регіонах буде найвищий тариф на електроенергію в Україні та Європі

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк в ході відкритих дискусій говорив, що РАБ-тарифи призведуть до підвищення тарифів лише на 10%. Але чи дійсно буде саме так?

РАБ-тарифи скоро неприємно вразять деякі регіони? Ілюстрація: соцмережі.

Сумиобленерго. Згідно проекту обгрунтування тарифу, оприлюдненого компанією, із введенням РАБ-тарифу її тариф на передачу е/е виросте на 199% або у 2,99 разів. Міркуваннями із приводу введення нових тарифів на сторінці у "Фейсбуці" вирішив поділитися Андрій Герус. Патріоти України також пропонують вам ознайомитися із його підрахунками:

Тариф для кінцевого споживача виросте на 39% із 2,28 грн до 3,17 грн за кВт-год. Це буде найвищий тариф на е/е в Україні та один із найвищих у Європі. У Києві такий тариф 1,8 грн за кВт-год.

Нагадаю, голова НКРЕКП Дмитро Вовк в ході відкритих, публічних, професійних та чесних дискусій говорив, що РАБ-тарифи призведуть до підвищення тарифів лише на 10%.

Цей проект підтримав Анатолій Річкаль, перший заступник голови Сумської обласної Ради (фракція "БПП-Солідарність"). P.S. Цифри з тарифів 2-го класу, бо абсолютна більшість непобутових споживачів у Сумській області це 2-ий клас. Але насправді ріст буде ще більшим (біля 45%), бо також із 1 квітня росте оптова ціна е/е (завдяки формулі Роттердам+).

Я думаю, бізнес Сумщини уху їсть, якщо +45% таки відбудеться із 1 квітня.

Чернігівобленерго.

Згідно опублікованого обгрунтування після введення РАБу тарифи на передачу Чернігівобленерго виростуть на 250% або у 3,5 рази. Через це тариф для споживача (2 клас) виросте на 37% до 3,16 грн за кВт-год без ПДВ або 3,8 грн з ПДВ. Згідно законодавства у 2019 році такі ж тарифи мають бути і для населення.

Тобто у всіх трьох обленерго (Прикарпаття, Суми, Чернігів) зростання тарифу для споживача понад 30%. Я ніби і псевдоексперт, але якось набагато більш точно спрогнозував ріст тарифів від введення РАБу, аніж голова НКРЕКП Д. Вовк (стверджував, що +10%) та ДТЕК (казали, що ріст до 10%). Нижче коментар ДТЕК для Громадського радіо.

Як оцінюєте такі промахи - це питання професійності чи звички обманювати і не червоніти?

Станом на сьогодні про плани переходу на РАБ-тариф з 1 квітня заявили 5 компаній. Вони вже ніби-то і провели громадські обговорення. Нагадаю, поки що є лише методика, а для затвердження РАБ-тарифів мають бути окремі рішення НКРЕКП. Ці компанії:

- Львівобленерго
- Прикарпаттяобленерго
- Чернігівобленерго
- Сумиобленерго
- Вінницяобленерго

У Прикарпаттяобленерго поступили відносно чесно. Якщо добре пошукати на їх сайті, то можна знайти протокол обговорення, де буде видно нові РАБ-тарифи обленерго і новий тариф для споживача. Тариф обленерго на передачу виростає на 220%, а тариф для споживача виростає на 32%.

Нагадаю, голова регулятора Дмитро Вовк стверджував, що РАБ-тариф це лише 10% зростання тарифу. І тут не зійшлося, різниця у 3 рази. Оригінально поступили у Вінницяобленерго. Провели очевидно фіктивні слухання, бо компанія навіть не оприлюднила розмір нового тарифу компанії. У проекті тарифів лише загальні фрази про "європейський досвід", тобто елементи методики, яка вже затверджена, а пропонованого тарифу компанії немає.

На місці акціонерів обленерго, я б звернув увагу на недопустимість таких методів роботи компанії. Дивно бачити на протоколі обговорення "проектів тарифів" Вінницяобленерго підписи губернатора В. Коровія та голови Вінницької обласної ради А. Олійника (Блок Петра Порошенка "Солідарність"). Дивно, бо ніяких самих проектів тарифів ви там не знайдете, вони не обговорювалися.

А щодо цих самих тарифів, то у Вінницькій області вже одні із найвищих тарифів на е/е в Україні. Оскільки тепер кожна область платить тарифи свого обленерго, то РАБ для Вінницяобленерго означає додаткове підвищення тарифів саме у цій області.

Із цим РАБ-тарифом річний прибуток обленерго складе під 900 млн грн, тариф на передачу (розподіл) е/е зросте приблизно втричі. По цій причині тарифи для кінцевого споживача у області виростуть ще приблизно на 30%. Цими споживачами, буде бізнес та бюджетні установи.

Таким чином тариф для 2-го класу (це майже весь бізнес у цій області) буде 2,94 грн за квт-год (без ПДВ), що на 40% більше, аніж у сусідній Київській області і на 30% більше, аніж у сусідній Хмельницькій. Але губернатора і голову облради, це схоже, не хвилює.

Як бачимо, вже на етапі спроб введення цього РАБ-тарифу відбуваються речі, які важко назвати європейським досвідом. Також хочу звернути увагу, що всі ці 5 компаній приватні. Були заяви, що РАБ-тариф - в т.ч. для того, щоб успішно і дорого приватизувати державні обленерго. Але поки серед претендентів на РАБ-тариф державних обленерго немає.

Пропонується підняти тарифи виключно для приватних компаній. Мені, як прихильнику, приватної власності, неприємно констатувати цей зв'язок між тарифами та формою власності, але мусимо визнавати реальність такою, як вона є. А споживачам цих 5-ти областей варто напружитися. Єдине, думаю, навіть якщо ці РАБ-тарифи будуть прийняті, вони довго не проживуть.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...