Жити по-новому: Насалик та Кононенко без аукціону отримало літію на понад 2 млрд доларів - ЗМІ (відео)

Держгеонадра відмовилися назвати обсяг запасів руди на Шевченківському родовищі, посилаючись на наказ СБУ.

Заробити на літії в Україні дозволено не кожному. Ілюстрація: соцмережі.

Компанія, пов'язана з оточенням нардепа від БПП Ігоря Кононенка та міністра енергетики Ігоря Насалика - "Петро-Консалтинг", поза конкурсом отримала спеціальний дозвіл на розробку 14 мільйонів тонн літієвої руди, передають Патріоти України із посиланням на Bihus.info.

Спеціальний дозвіл на розробку Шевченківського родовища (Донецька область) компанія "Петро-Консалтинг" отримала у 2018 році, уникнувши конкурсу завдяки процедурі "апробації". Компанія нібито "переоцінила" документи на відкрите ще в 1982 році родовище.

У відповідь на запит журналістів Держгеонадра відмовилися назвати обсяг запасів руди на Шевченківському родовищі, посилаючись на наказ СБУ, яким засекречено обсяг запасів літієвих руд в Україні. Водночас після візиту журналістів програми із запитом компанія оприлюднила дані про запаси отриманого нею родовища. Вони становлять 14 мільйонів тонн літієвої руди. При місткості літію в руді близько 1%, вартість запасів родовища становить понад 2,5 млрд доларів (ринкова вартість металу - 20 тис. доларів за тонну).

Формальними власниками "Петро-Консалтинг" є ресторатор зі Львова - Олег Большаков та київський скульптор - Микола Єсипенко. Офіційний телефон компанії, вказаний у реєстрі Мін'юсту, також належить компанії "Чарівний маєток". Засновником цієї фірми є Тарас Ігнащенко. Пізніше генеральний директор "Петро-Консалтинг" підтвердить журналістам, що Тарас Ігнащенко - один з керівників компанії.

Тарас Ігнащенко - молодий непублічний бізнесмен, син Володимира Ігнащенка - радника міністра енергетики Ігоря Насалика. Сам радник міністра ніколи не мав власного бізнесу. За часів Януковича був радником міністра екології Едуарда Ставицького та заступником Миколи Злочевського на цій же посаді. Після Майдану міністр став фігурантом шести кримінальних справ і втік. А Ігнащенко почав радити новому міністру.

Програма "Наші гроші з Денисом Бігусом" кілька разів фіксувала його під приймальнею Насалика на Infinity за 1,5 млн грн, записаній на сина. Також журналісти програми помітили Ігнащенка під офісом вугільного бізнесмена Віталія Кропачова в день, коли НАБУ проводило у бізнесмена обшуки.

Сім'я Ігнащенка глибоко інтегрована в президентське оточення. Він радник міністра Насалика; помічник нардепа від БПП Анатолія Матвієнка; сусід іншого нардепа і бізнес-партнера президента Ігоря Кононенка. У 2016 році журналісти програми "Схеми" зафіксували Ігнащенка серед тих, хто зустрічав Кононенка в аеропорту.

Молодший Ігнащенко веде бізнес з Ігорем Гладковським, сином першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони України, раніше - бізнес-партнером Порошенка в компанії "Богдан".

Ігор Гладковський і Тарас Ігнащенко є співзасновниками ТОВ "Київбіоенерго". У 2017 році, очолюючи "Хюндай Мотор Україна", Гладковський описував перспективи електромобілів в Україні. Його бізнес-партнер без конкурсу отримав дозвіл на видобуток 14 мільйонів тонн руди для батарей цих автомобілів, оминувши конкурс та аукціон.

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...