Під Києвом прокурори закривають очі на нелегальний видобуток піску

"Кришують" нелегальний бізнес представники правоохоронних органів.

Фото: zdolbunivcity.net

Нелегальний бізнес з видобутку піску в Київській області наближаються за своїми масштабами до видобутку бурштину в Рівненській і Житомирській областях. Про це йдеться в спеціальному розслідуванні сайту "Країна", повідомляють Патріоти Україн.

За даними видання, контроль над цим бізнесом тримають представники прокуратури і кримінальних кіл.

"Офіційної влади тут не відчувається. Саме час говорити про "пісочну республіку "в безпосередній близькості від Києва", - наголошується в матеріалі.

Щороку в Київській області, за даними екологів, нелегально видобувають близько 7 млн тонн піску на суму до 15 млн. доларів. Тільки в цьому році поліція порушила 29 кримінальних справ, і кілька справ відкрила прокуратура.

Втім, голови сільрад, на чиїх територіях добувають пісок, скаржаться, що прокурори свідомо "зливають" справи в суді, забуваючи навіть з'явитися на процес. А по-багатьох випадках є і реальними власниками цього бізнесу. Минулого літа отримала великий резонанс історія з арештом так званих "діамантових" прокурорів - заступника обласного прокурора Корнійця та першого заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна. Історія ця пов'язана з іншим кар'єром - в Пухівці Броварського району. Корнійця і Шапакіна звинуватили у вимаганні хабара у компаній, які займаються видобутком піску. Гроші вони вимагали за те, щоб припинити постійні перевірки об'єктів.

Про інтерес прокуратури до пісочного бізнесу говорить і Анна Старикова, голова Київської облради. У квітні вона заявляла, що обшуки, які прокуратура проводить в її кабінеті, пов'язані з ініціативою області по боротьбі з нелегальним видобутком піску. Депутати Київської облради в квітні цього року вимагали відставки обласного прокурора Євгена Бондаренко. Але і це ніяк не вплинуло на поведінку органів прокуратури.

Про схеми участі правоохоронців в пісочному бізнесі журналістам розповіло джерело в правоохоронних органах.

«Всі схеми прокурорських заробітків на незаконній розробці надр були придумані в другій половині 90-х, - каже правоохоронець. - До цього незаконні кар'єри з видобутку чого завгодно - від піску і бурштину до чорнозему, щебеню та глини "кришували" бандити з Київської області. Потім їх відтіснили в бік міліціонери і прокурори, взявши кар'єри під своє крило. Але справжній розквіт по незаконній розробці надр почався з підйому будівельного бізнесу - з кінця 90-х. І в даний час, це тема "прокурорських", з невеликими вкрапленнями кримінальних елементів, що мають "дах" у владних колах. У прокурорів теж є кілька рівнів. Безпосередньо, поле робіт контролює місцевий прокурор, наприклад, у Києво-Святошинському районі. На рівні судів і перевіряючих органів "кришує" обласна прокуратура. Коли починається серйозна проблема, підключається прокуратура генеральна. Незаконний видобуток піску йде по декількох схемах.

Перша схема - це коли у підприємства є всі документи на розробку одного кар'єра в одному місці. Але насправді вироблення піску йде на території в 10 разів більшою. Про це прекрасно знають правоохоронці, але вдіяти нічого не можуть - припинення роботи підприємства це цілком прерогатива прокуратури. Як правило, частка прокурорської даху - третина прибутку від продажу «лівого» піску.

Друга схема - це «чорне вироблення» піску. Проводиться як правило, абсолютно відкрито в глухих місцях Київської області. У цьому випадку частка прокуратури набагато більше - половина доходів від продажу піску.

Третя схема - це намивання річкового піску. Ніби як робиться добра справа, поглиблюється річка. Ось тільки пісок від намиву кудись «зникає». У цьому випадку частка прокурорських теж одна третина від видобутого».

У прокуратурі Київської області повідомили, що з початку року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли 10 кримінальних правопорушень, пов'язаних з незаконним видобутком піску. Дві справи вже направлено до суду.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...