Почалося: у Росії вже спостерігаються затримки пенсій - The Financial Times

Росія поступово злазить з "нафтової голки".

Літні мешканці Новосибірська, які в минулі вихідні вирушили в місцеве поштове відділення, щоб отримати пенсію, зіткнулися з вельми неприємним сюрпризом, пишуть Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

«У зв'язку з недостатнім фінансуванням, - говорилося в оголошенні на двері пошти, - виплата допомог і щомісячні виплати за січень 2016 не будуть робитися до поновлення грошових надходжень».

Торік влада декількох російських областей були змушені призупинити виплату допомог і припинити індексацію зарплат у державному секторі. І Новосибірськ, третэ за величиною місто Росії та один з її найбагатших регіонів, не став винятком.

Різке падіння світових цін на нафту призвело до стрімкого скорочення доходів від експорту нафти і газу, які становлять приблизно половину бюджету Росії. В уряду просто закінчуються гроші.

У п'ятницю, 15 січня, Міністерство фінансів отримало від департаментів уряду Росії пропозиції щодо скорочення видатків. Москва заявляє, що соціальна сфера не буде зачеплена, однак чергові труднощі свідчать про уразливість російської системи пільг та допомог.

«Вся система соціального забезпечення зараз вкрай вразлива», - говорить Тетяна Малєва, директор Інституту соціального аналізу і прогнозування Російської Академії народного господарства і державної служби при Президенті РФ.

Минулого року російська економіка скоротилася на 3,7%, розмір середньої зарплати зменшився майже на 10%, а реальні доходи росіян - більш ніж на 5%. Це перше подібне погіршення якості життя росіян за 15 років правління президента Путіна. Все це зробило багато сімей ще більш залежними від тих виплат, здійснення яких було призупинено в Новосибірську.

У період економічного кризи 2009 року російському уряду вдалося запобігти різке падіння рівня доходів і зростання рівня бідності завдяки масштабному пакету економічної підтримки.Однак резервні фонди, створені для подібних цілей, стрімко виснажуються - частково тому що Москва довгий час відмовлялася вирішувати структурні проблеми своєї системи соціального забезпечення.

Згідно з прогнозами, економічно активне населення Росії буде скорочуватися на один мільйон чоловік в цьому і наступному році, а зростання числа пенсіонерів буде рости на 400 тисяч осіб на рік, поки не зрівняється з чисельністю працюючого населення. Такі демографічні зрушення змушують уряд докладати масу зусиль, щоб заткнути величезні діри в національній пенсійній системі.

Кількість коштів, що виділяються на потреби соціальної сфери, зросла з 9,1% від ВВП в 2008 році до 14,3% в 2015 році.

На цьому тижні Олексій Кудрін, колишній міністр фінансів Росії і економічний радник пана Путіна, попередив на гайдарівському форумі, щорічній конференції, присвяченій економічним реформам, що це число повинне збільшитися на ще один процентний пункт в наступні п'ять-сім років.

Гібридна пенсійна система Росії в основному фінансується з податків, виплачуваних працюючим населенням, що використовуються для виплат пенсій нинішнім пенсіонерам.Невеликий відсоток цих відрахувань направляється до фонду, який буде використовуватися для виплат пенсій майбутнім пенсіонерам. Однак протягом останніх двох років Москва заморожувала цей другий елемент у зв'язку з фінансовими труднощами, що виникли в результаті падіння цін на нафту і західними санкціями, що, за словами критиків, позбавляє сьогоднішню молодь частини їх майбутніх пенсій.

Уряд ще більше погіршує ситуацію, намагаючись пом'якшити удар, нанесений рецесією, індексуючи пенсії і зарплати працівників державного сектора відповідно до інфляції, яка торік перевищила 16%. Прихильники реформ стверджують, що пенсійну систему можна врятувати лише в тому випадку, якщо Москва збільшить пенсійний вік - пан Путін вперше визнав таку можливість лише в грудні 2015 року.

За словами пана Кудріна, Росія хоче бути соціальною державою і орієнтується на європейські країни, у яких, з одного боку, вище ВВП, з іншого - вищі податки, ніж у Росії. Він додав, що, якщо Росія хоче стати соціальною державою, вона повинна діяти інакше: вона повинна досягти зростання економіки на рівні, принаймні, 5% на рік.

Більшість чиновників економічної команди пана Путіна згодні з цим, але рецесія продовжує нав'язувати їм інші пріоритети. За даними ВЦИОМ, одного з провідних центрів вивчення громадської думки, економічні настрої знову суттєво погіршилися з жовтня після невеликого поліпшення раніше в 2015 році.«Люди починають розуміти, що все буде погано ще дуже довго», - говорить Олег Чорнозуб, один з аналітиків ВЦИОМ.

За словами пана Чернозуба, він очікує зростання числа протестів, спровокованих економічними причинами, в російських регіонах перед парламентськими виборами, призначеними на вересень. Політичний аналітик Михайло Делягін додає: «Може початися тривалий період хаосу, і влада вже починає це розуміти».

Уряд Новосибірська постаралося швидко зам'яти історію із затримкою виплат. «Були деякі затримки по деяких виплат, але ми вже вирішили це питання», - наполягає губернатор області Володимир Городецький.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...