Подалі від "Газпрому": Як "Нафтогаз" економить гроші на газі з Європи

На реверсі газу майже за два роки "Нафтогаз" заощадив $80 млн. З 2017 року європейське паливо стане дорожчим від поставок "Газпрому".

Андрій Коболєв. Фото:112 Украина

НАК "Нафтогаз України" з 2014 року заощадив на постачанні газу з європейських країн близько $400 млн. Про це заявив 15 грудня на прес-конференції глава компанії Андрій Коболєв. "Це фактично мінімальна цифра, - розповів він. - Якби у нас не було імпорту з Європи, то "Газпром" не пропонував би знижки, і ця цифра була б більшою". Про це пише Ліга.Бизнес, передають Патріоти України.

Декількома днями раніше міністр енергетики РФ Олександр Новак переконував журналістів у зворотньому. За його словами, тільки в другому півріччі поточного року український холдинг переплатив європейським постачальникам $70 млн. "Сьогодні ціна за контрактом з "Газпромом" нижче від цін, які формуються на спотових ринках, приблизно на $20-30", - заявляв Новак 12 грудня.

Перманентний газовий конфлікт між Україною і Росією триває вже третій рік. Після того як "Нафтогаз" почав диверсифікувати джерела поставок газу і подав два позови до Стокгольмського арбітражу, відносини держхолдингу з "Газпромом" безнадійно зіпсувалися. І тема переплати за європейський газ давно стала його складовою частиною.

Про збитки України в зв'язку з відмовою від російського газу не втомлюються інформувати російські ЗМІ. Топ-менеджери "Нафтогазу", навпаки, регулярно заявляють про вигоду від реверсних поставок і багатомільйонну економію.

У розпорядженні видання виявилися митні документи, що свідчать про те, що економія за рахунок реверсу дійсно відбувається. Але зовсім не в тих обсягах, про які говорять керівники українського держхолдингу.

Видання з'ясувало, яку суму вдалося заощадити "Нафтогазу" за майже два роки і скільки буде коштувати для України європейський газ найближчим часом.

Не тільки економія

Спираючись на інформацію з відкритих джерел, неможливо з'ясувати, хто правий: Андрій Коболєв чи Олександр Новак. "Нафтогаз" публікує середньозважені ціни імпорту з Європи тільки за підсумками кожного кварталу.

У той же час для порівняння цін необхідна як мінімум середня вартість газу за підсумками місяця поставки. Ці дані є конфіденційними, "Нафтогаз" їх не розкриває.

Щоб з'ясувати, скільки Україна заощадила на реверсному паливі або, навпаки, переплатила за нього, видання проаналізувало всі митні декларації ДФС з постачання природного газу за січень 2015 го - жовтень 2016 роки (є у розпорядженні редакції).

Підрахунки показують, що в 2015-2016 роках ціна газу, запропонована "Газпромом" для України, була дешевше реверсних поставок протягом дев'яти місяців: у II і III кварталах минулого року і в III кварталі цього року (див. Графік). Якби в зазначені періоди "Нафтогаз" замість європейських компаній купував газ у "Газпрому", він би заощадив близько $134,6 млн.

Разом з тим протягом інших 10 місяців поставок (I і IV квартали минулого року, а також I квартал і жовтень цього року) ціна газу з Європи була нижчою від вартості російського газу. У разі відмови від реверсу і переходу в зазначені періоди на газпромівске паливо при аналогічних обсягах закупівель Нафтогаз витратив зайвих $218,6 млн.

Таким чином, пряма економія "Нафтогазу" на диверсифікації маршрутів поставок палива за січень 2015 - жовтень 2016 року склала близько $80 млн. Аналіз враховує витрати на транспортування газу до кордону України від точки продажу. Якщо виключити їх з вартості палива, економія на кожному кубометрі додатково зросте на $8, або до $275 млн в абсолютних цифрах. Але такий варіант підрахунку не зовсім правильний: документи ДФС свідчать, що "Нафтогаз" платить за газ з урахуванням доставки.

Варто відзначити, що в аналізі даних не враховувалися ціни імпорту приватних українських компаній, а також дані за II квартал 2016 року, коли "Нафтогаз" не імпортував газ.

Що таке реверс і як його рахувати

Левова частка реверсу - це транзитний газ, який "Газпром" поставляє в Європу через територію України. Перетинаючи кордон з ЄС, паливо переходить у власність європейських компаній і повертається назад в Україну.

Незважаючи на такий довгий шлях, реверсний газ в окремі періоди дешевший, ніж цінові пропозиції "Газпрому". Це пов'язано із завищеною ціною газу від російського монополіста за чинним контрактом 2009 року.

Сама ціна реверсного газу складається з 4 основних складових (без урахування маржі): ціна на хабі (біржовий орієнтир для продавців / покупців), витрати на транспорт, плата за вихід з газотранспортної системи (Словаччина, Польща, Угорщина), плата за вхід в ГТС України.

Плату за вхід / вихід з ГТС встановлюють оператори систем або компанії, які забронювали заздалегідь перетин на аукціоні, як "Нафтогаз". Витрати на транспорт - це бронювання потужності транспортування газу від точки покупки (наприклад, від газопроводу OPAL) до точки продажу (наприклад, VPT Slovakia).

Ціна на хабі теж може бути різною в залежності від виду торгів: компанії можуть закуповувати газ як за форвардними, так і за спотовими цінами. Крім "Нафтогазу" в Європі активно скуповуються приватні компанії.

Якщо в минулому році незалежні трейдери імпортували 1,09 млрд кубометрів, то за 10 місяців цього року - вже 2,14 млрд, свідчать дані ДФС і Нафтогазу. Правда, приватники купують газ дорожче, ніж "Нафтогаз".

"Нафтогаз" в основному купує газ на місяць вперед, - розповів виданню один з газових трейдерів. - Також у "Нафтогазу" і деяких інших трейдерів є довгострокові контракти з формульним ціноутворенням, які дозволяють отримувати деяку знижку, у більшості приватних компаній таких можливостей немає".

Чи потрібен російський газ?

Україна припинила закуповувати паливо у "Газпрому в листопаді" 2015 року. Вже з липня 2016- го, коли ціна на російський газ за контрактом з російським монополістом стала нижчою за європейську, "Нафтогаз" відновив переговори про постачання з РФ.

Проте через відмову "Газпрому" підписувати додатковий протокол до існуючого договору, як це було в 2014-2015 роках, сторони не домовилися. Другу спробу досягти компромісу щодо імпорту з Росії зробили в грудні, вона завершилася безуспішно по тій же причині.

Небажання "Газпрому" йти на поступки зрозуміло. Додатковий протокол повинен виключити вимогу "бери-або-плати" до "Нафтогазу". Саме цей пункт контракту від 2009 року є одним з предметів суперечки сторін у Стокгольмському арбітражі.

Зараз спотові ціни на найбільш ліквідному хабі TTF (Нідерланди) складають близько $200/тис. кубометрів, на інших біржових майданчиках приблизно стільки ж. З урахуванням доставки до кордону України ціни на газ можуть досягти близько $220-230 залежно від умов поставки. При цьому контрактна ціна російського газу на I квартал 2017 року, за прогнозами Новака, складе $200-210/тис. кубометрів. Російський газ з нового року буде дешевшим.

Імовірність, що "Нафтогаз" і "Газпром" домовляться між собою, вкрай мала. "Якщо російські колеги не приймуть стандартні умови договору, то до кінця зими ми, швидше за все, не будемо у них купувати газ", - говорить Коболєв.

Трагедії з відсутності поставок з Росії робити не варто, вважає керуючий партнер IMEPOWER Юрій Кубрушко. "Чим більше реверсних поставок йде в Україну, тим більше трейдерів в них бере участь, - пояснює він. - Як наслідок, більше ліквідності, менше монополізму, менша маржа, нижча ціна закупівлі для України і більше шансів, що МФО будуть кредитувати такі поставки і проекти розширення газотранспортної інфраструктури".

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...