"Подарок не случаен": ЗМІ запідозрили Гонтарєву в домовленостях зі "Сбербанком" Росії

Валерія Гонтарєва відома своїм досить лояльним ставленням до банків з російським капіталом, адже колишня її компанія дуже тісно і вигідно торгує з банками РФ на ринку ОВДП, заробляючи на цьому величезні прибутки.

Валерія Гонтарєва. Фото:24tv.ua

НБУ фактично втратив 300 млн гривень, виданих як стабілізаційний кредит одеському "Імексбанку". Про це пише Дмитро Хмельницький на сайті Обозреватель, передають Патріоти України.

За даними автора матеріалу, підлеглі глави Нацбанку Валерії Гонтарєвої не можуть знайти документи, необхідні для стягнення заставної нерухомості.

"Після приходу до влади Валерії Гонтарєвої і її команди в Нацбанку затіяли велику реорганізацію. Діяли строго по методичці, яку ще кілька років тому розробили для українських колег представники Центробанку Канади - "за західним зразком" були ліквідовані всі обласні управління НБУ, а замість них з'явилося чотири макрорегіональних відділення. Всі документи, що стосуються боргу "Імексбанку", перебували в одеському територіальному відділенні. І при його реорганізації ... пропали", - стверджують автори розслідування.

Як повідомляє видання, реорганізація, яку затіяли в Нацбанку, може призвести до того, що банки отримають можливість не повертати величезні суми рефінансування, видані НБУ. За допомогою цієї схеми можна було провернути аферу на 100 млрд грн - така загальна сума "рефінансу" комерційним фінансовим установам з боку відомства Валерії Гонтарєвої.

За інформацією видання, "подарунок" конкретно "Імексбанку" не випадковий. "На майно Леоніда Клімова (власника "Імексбанку") і пов'язаних з ним структур претендують інші кредитори. У тому числі "Сбербанк России". На сьогоднішній день заборгованість екс-банкіра перед російським банком становить більше мільярда гривень. НБУ відмовою від претензій на майно "Імексбанку" дає зелене світло російському "Сбербанку" в судових боях з імперією одеського бізнесмена.

Автори підкреслюють, що Валерія Гонтарєва відома своїм досить лояльним ставленням до банків з російським капіталом. Колишня компанія Валерії Гонтарєвої ICU "дуже тісно і вигідно торгує з російськими банками на ринку ОВДП, заробляючи на цьому величезні прибутки".

"На думку експертів, це лише перший гучний скандал, за ним підуть і інші. "Реформа Гонтарєвої" може обійтися бюджету країни в десятки мільярдів гривень, які розійшлися по кишенях власників банків-банкрутів. Парадокс ситуації в тому, що Нацбанк не в змозі повернути навіть частину цих коштів, вважаючи за краще "підігравати" росіянам, які активно борються за свої гроші", - резюмується в статті.

Нагадаємо, кредит НБУ був виданий "Імексбанку" в грудні 2014 року, в якості застави виступила нерухомість, майновий комплекс і особисті гарантії власника - колишнього "регіонала" Леоніда Клімова. У момент угоди "Імексбанк" перебував на межі банкрутства: в січні 2015 він був визнаний неплатоспроможним, а через кілька місяців - ліквідований.

Чи забиратимуть майно в ухилянтів - відповідь адвоката

вівторок, 30 квітень 2024, 0:30

Закон про мобілізацію набуває чинності 18 травня. Якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані протягом 60 днів, то можуть бути застосовані санкції, передбачені законом: обмеження керуванням транспортом через звернення до суду, штраф. Про це розповів...

Правила нарахування пенсій в Україні: Кому за новим законом не зарахують стаж за останні 10 років

понеділок, 29 квітень 2024, 23:50

Відповідно до нових змін у законодавстві, українцям, які працювали за кордоном, спростили облік страхового стажу. Однак деяким особам до стажу можуть не зарахувати останні 10 років, повідомили у Міністерстві соціальної політики, передають Патріоти Укра...