Про відновлення балансу у стосунках: "Нафтогаз" розпочав новий арбітражний процес проти "Газпрому", вимагаючи багатомільярдної компенсації

Москва досі не визнає висновків Стокгольмського арбітражу, який присудив російському газовому монополісту заплатити "Нафтогазу" майже 3 млрд доларів.

Ілюстрація:director.com.ua

Українська компанія «Нафтогаз України» розпочала новий арбітражний процес проти російського газового монополіста «Газпрому», вимагаючи компенсацію 11,6 мільярда доларів. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, зазначають Патріоти України.

Згідно зі словами Вітренка, компенсацію вимагають в результаті заниження тарифу в 2018-2019 роках. В цей же час Вітренко оприлюднив графік платежів «Нафтогазу» за російський газ за період від 2009 року у відповідь на вимоги росіян «відновити баланс 2009 року» після рішень Стокгольмського арбітражу.

На графіку яскраво червоні лінії - це скільки Газпром за контрактом отримує грошей від Нафтогазу за поставки газу за контрактом 2009 року (без "знижок" і зі "знижками"). А блідо зелена лінія - скільки Газпром платить Нафтогазу за транзит.

Як бачимо, Газпром отримує від Нафтогазу за газ у рази більше, ніж платить за транзит. І це для Газпрому - "баланс у стосунках". Ситуація кардинально змінюється з 2014 року. Ми звертаємося в Стокгольмський арбітраж і перемагаємо там Газпром.

На графіку багряна лінія - це скільки Газпром має отримувати грошей від Нафтогазу за рішенням арбітражу. А зелена лінія - скільки Газпром має платити Нафтогазу за транзит.

Як бачимо, Газпром зараз має отримувати за газ у рази менше, ніж платити за транзит. Зрозуміло, що Газпрому (Путіну) це дуже не подобається. Про "програвати потрібно достойно" я казати не буду...

Але про "відновлювати баланс" скажу. Їхній "баланс у стосунках" - це збитки України на користь Росії. Це - неоколоніалізм. Таке "щастя" нам не потрібно. Україна вже довела, що може успішно боротися проти такої колоніальної політики Росії, що може перемагати. І повертатися назад, "відновлювати баланс", ми не будемо.

Натомість ми будемо наполягати на застосуванні європейських правил, які є справедливим балансом у стосунках. Також ми будемо продовжувати примусове стягнення вже 2,62 млрд дол за рішенням попереднього арбітражу.

І починаємо новий арбітражний процесс з вимогою компенсації від заниженого тарифу у 2018-2019 роках на 11,6 млрд дол. Відновлюємо справжній баланс у стосунках з Газпромом!

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...