"Прощай, немытая": Мільярдер Прохоров згортає бізнес в Росії

Михайло Прохоров скоро формально стане американським мільярдером, а не російським: його головні активи будуть зосереджені в Брукліні і його околицях.

Михайло Прохоров. Фото: Сплетник.

Мільярдер Михайло Прохоров, який займає 12-у сходинку в списку найбагатших людей Росії від Forbes, продовжує позбавлятися від активів в РФ. Компанія Прохорова Dimosenco Holdings продала пакет акцій алюмінієвого гіганта "Русал" структурам Віктора Вексельберга і Леонарда Блаватника, повідомив ТАСС з посиланням на інформацію, опубліковану Гонконгською біржею. Новину передають Патріоти України.

З 13,7% акцій Прохорова Вексельберг і Блаватник отримали 7%, заплативши 503,9 млн доларів. Угода пройшла з 40-відсотковою знижкою до ринкової ціни. Ще 3,32% в "Русалі" за 240 млн доларів Прохоров продав на біржі в лютому.

Той факт, що угода пройшла зі значним дисконтом говорить про те, що пакет (6,7%), який залишився у Прохорова, швидше за все, теж буде проданий, каже директор "Ренесанс капіталу" з електроенергетики, металургії і добрив Володимир Скляр.

У червні, нагадаємо, Прохоров продав контрольний пакет медіахолдингу РБК Григорію Берьозкіну. Влітку минулого року він позбувся головного російського активу - 20% акцій "Уралкалія", які за 1,6 млрд доларів купив «Уралхім» Дмитра Мазепина. У серпні того ж року почалися переговори про продаж інвестбанку "Ренесанс капітал» китайської Fosun International.

Позбувшись більшої частини акцій Rusal, Прохоров формально стане американським мільярдером, а не російським: його головні активи будуть зосереджені в Брукліні і його околицях. Там Прохорову належить баскетбольний клуб Nets і спортивна арена Barclays Center; крім того, у його компаній є контракти на оренду ще кількох спортивно-розважальних майданчиків.

Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, вартість активів Прохорова в Нью-Йорку становить 2,2 млрд доларів. Вартість російських активів після угоди з Блаватником і Вексельбергом опуститься до 1,6 млрд доларів.

На розпродаж власності в Росії Прохорова надихнули обшуки в офісі його групи "Онексім", що відбулися 14 квітня минулого року. Незабаром після візиту співробітників ФСБ Прохоров змінив керівництво РБК і почав переговорну активність з пошуку покупців на наявні у нього частки.

Як повідомляли "Ведомости", мільярдер вирішив позбутися від бізнесу в Росії повністю. "Прохоров - людина, яка завжди була в руслі, і в якійсь мірі він - людина з номенклатури Путіна, - сказав Bloomberg Гліб Павловський, колишній політтехнолог Кремля. - І він витягнув багато вигоди зі зв'язків з владою. Але в країні зростає невизначеність, і це не стихія Прохорова".

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...