Прощавай, країно скреп: Литва відмовилася надалі збагачувати "Газпром"

"Газпром" встановив несприятливі ціни на свою продукцію, тому при закупівлі скрапленого природного газу в іншого постачальника литовці збережуть стабільну ціну для споживачів.

Литовці переходять на скраплений газ. Фото: kompravda.eu.

Литовська компанія імпорту газу Lietuvos duju tiekimas відмовилася від покупки газу у російського концерну "Газпром" і підписала контракт з норвезькою компанією Statoil, передають Патріоти України з посиланням на агентство Delfi.

За словами глави Lietuvos duju tiekimas Мантаса Мікалаюнаса, "Газпром" встановив несприятливі ціни на свою продукцію, тому при закупівлі скрапленого природного газу (СПГ) компанія збереже стабільну ціну для споживачів. Литовська компанія вже підписала договір з Statoil, згідно з яким придбає близько 300 млн³ норвезького газу, що становить більше половини її річної потреби.

"З ростом пропозиції СПГ і падінням цін на нафту СПГ в певні періоди може успішно конкурувати з газом, що поставляється по газопроводу. Оцінивши пропозиції "Газпрому" і опитавши учасників ринку СПГ, ми обрали можливість імпортувати більше половини річної потреби газу", - зазначив Мікалаюнас.

Перший вантаж зрідженого природного газу норвезької компанії прийде в Литву в середині лютого. Раніше Lietuvos duju tiekimas закуповувала газ тільки у російського концерну "Газпром".

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...