"Проверяющие не кошмарят": Експерт розповів, як банк Гонтарєвої подвоїв прибуток на сумнівних операціях

Банк "Авангард" обходять стороною перевірки Нацбанку, які фактично не дають працювати іншим фінансовим установам країни.

Валерія Гонтарєва. Фото:eadaily.com

Банк «Авангард», що належить компанії ICU, яку очолювала глава НБУ Валерія Гонтарєва, збільшив чистий прибуток майже в два рази на тлі рекордного зростання збитків всієї банківської системи України. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Фінбаланс.

Зокрема, за підсумками 2015 року чистий прибуток "Авангарду" досягнув 27,28 млн грн, в той час як в 2014 він становив лише 15,1 млн грн. При цьому сумарний збиток діючих банків України (без урахування неплатоспроможних) на 1 січня 2016 року досяг позначки в 66,6 млрд грн, побивши рекорд 2014 року, коли збиток банківської системи досягав 52,97 млрд грн.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко пов'язує таку "успішність" "Авангарду" з тим, що його обходять стороною перевірки Нацбанку, які фактично не дають працювати іншим фінансовим установам країни.

"Колись там працювала Гонтарєва. Природно, йому працювати значно простіше на ринку. Не секрет, що зараз практично всі банки «кошмар» перевіряючі з НБУ. У кожному банку сидить куратор НБУ, який фактично розвалює банк. Я так розумію, в «Авангарді» куратора немає. І перевіряючі, звичайно, в "Авангард" не ходять", - пояснює експерт.

Олександр Охріменко зазначає, що висока прибутковість, яку демонструє «Авангард» викликає багато запитань на тлі кризи банківського сектора України.

"Дивно виглядає банк, який дуже активно заробляє на валютному ринку при тому, що у нього один обмінник. У нього дуже багато доходів від небанківських операцій. При тому, що у нього один обмінник, виникає питання - що ж тоді це за операції, які приносять такі великі доходи", - підкреслює експерт.

Раніше ЗМІ повідомили, що компанія ICU і банк "Авангард", пов'язані з главою Нацбанку Валерією Гонтарєвою, заробляють мільярди гривень на спекуляціях з облігаціями внутрішньої держпозики (ОВДП), використовуючи службове становище своєї фактичної господині.

За підсумками січня 2016 року ICU і "Авангард" знову увійшли в п'ятірку лідерів біржі "Перспектива", члени якої за місяць наторгували ОВДП на суму більш ніж 6 млрд грн. Видання зазначає, що обидві компанії займаються вимиванням грошей з держбанків, викуповуючи у них облігації за номінальною вартістю напередодні виплати купона, після чого перепродують цінні папери інших державних фінустанов.

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...

Частині українців можуть списати борги за газ: Ось що потрібно зробити

п’ятниця, 3 травень 2024, 11:28

У наші нелегкі воєнні часи нерідко виникають ситуації, коли люди виїжджають за кордон чи в іншу область. Або ж залишаються вдома, але мають іншу нерухомість, яка стоять пусткою, передають Патріоти України. Виявляється в подібних випадках українці мож...