Привіт з Києва: "Нафтогаз" підвищить тарифи на транзит російського газу

Це не просто бажання української сторони: приведення тарифу до європейської практики є міжнародним зобов'язанням України.
Юрій Вітренко

Київ просто зобов'язаний це зробити, з погано прихованим злорадством «оправдуються» українські чиновники, зазначають Патріоти України.

"Я не стану прогнозувати, наскільки вони (транзитні тарифи. - Ред.) будуть відрізнятися, і це непросто підрахувати, оскільки нові тарифи будуть не "за тисячу кубів на 100 км", як раніше. Вони будуть формулюватися за принципом "вхід - вихід". Підвищення відбудеться після того, як ми опублікуємо методологію тарифоутворення, а це буде на днях", - пообіцяв в інтерв'ю "Європейської правді" директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко

Він пояснив, що далі буде зроблено розрахунок тарифів і затверджені тарифи. І після цього - формально, принаймні, - підвищиться тариф.

"Хоча є питання - чи погодиться "Газпром" платити цей тариф без рішення Стокгольмського арбітражу. Але якщо не погодиться, то подаємо в арбітраж. Наш контракт з "Газпромом" - це контракт між двома господарюючими суб'єктами. А національне законодавство України має більш високий юридичний пріоритет, ніж контракт між компаніями", - розповів Вітренко.

Якщо контракт не відповідає законодавству, то, за його словами, "Нафтогаз" зобов'язаний або привести контракт у відповідність із законодавством, або розірвати цей контракт.

"Ще вище над законодавством - наші міжнародні зобов'язання. Так от, приведення тарифу до європейської практики - це міжнародне зобов'язання України. Тобто справа не в тому, що ми хочемо підвищити - ми зобов'язані це зробити", - підкреслив представник "Нафтогазу".

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...