"Пусть тебе приснится Пальма-де-Майорка, в Каннах или в Ницце ласковый прибой": Росіяни позбуваються закордонної нерухомості через обвал рубля

Розлучитися зі своїми закордонними віллами та квартирами росіян змушує підвищення вартості утримання та податків через падіння курсу рубля.

Росіяни змушені позбуватися своєї нерухомості за кордоном. Ілюстрація:cikavosti.com

Під час кризи почастішали випадки розпродажу закордонної нерухомості російськими власниками. Причому вони готові піти на дисконт, щоб швидше розлучитися з віллами і квартирами в Європі. Про це пише російське агентство РБК з посиланням на міжнародну консалтингову компанію Knight Frank, інформують Патріоти України.

Тенденцію розпродажу росіянами своїх іноземних активів також підтверджують в компаніях "Трані", Kalinka Realty і Savills, що продають нерухомість за кордоном. Причини зростання числа розпродажів у кризовий 2015 рік ріелтори пояснюють падінням курсу рубля, податками і вартістю утримання і експлуатації житла за кордоном.

"Багаті російські власники нерухомості за останні чотири-п'ять років встигли придбати по п'ять-шість об'єктів за кордоном і зараз, з різким зростанням курсу євро і долара, зіткнулися з тим, що не можуть витримати регулярні витрати на обслуговування будинків, вілл, апартаментів. Податки та експлуатаційні платежі виявилися для них значним тягарем", - пояснює директор з закордонної нерухомості Knight Frank Марина Кузьміна.

"Утримання нерухомості за кордоном у зв'язку з падінням курсу рубля стає дорогим, грошей у людей стає менше", - говорить керівник відділу продажів "Трані" Марина Філічкіна.

За оцінкою Savills, постійні грошові перекази за кордон при поточному курсі долара відчутно подорожчали в рублевому вираженні і стали незручні. Ця тенденція стала помітною, за оцінкою ріелторів, у кінці минулого року і на початку поточного.

"За останній час почастішали запити на продаж нерухомості. За січень ми отримали близько 20 подібних запитів. Серед країн, в яких продають, Таїланд, Латвія, Італія, Фінляндія, Чорногорія, Франція, США (Каліфорнія) та інші", - заявляє Філічкіна.

Також вперше в історії російського ринку в агентства почали надходити запити від потенційних покупців на будинки з дисконтом від російських власників в Італії, Греції, Іспанії, на Лазурному Березі. Таких запитів, за словами Кузьміної, в компанії Knight Frank більше 10%.

Крім того, щоб швидше позбутися нерухомості за кордоном, часто власники йдуть на істотні знижки. "Вони готові продати свої вілли і апартаменти зі значним дисконтом - від 15% до 40%", - розповіла Кузьміна.

Проте, за оцінкою голови ради директорів Kalinka Group Катерини Румянцевої, зараз варто говорити більшою мірою не про розпродаж, а перерозподіл портфелів зарубіжних активів, якими володіють росіяни.

Розпродажі в меншій мірі стосуються елітної нерухомості, а скоріше характерні для інших цінових категорій, вважають в компанії Savills. Ріелтори вважають, що надалі росіяни продовжать позбуватися від квартир або будуть диверсифікувати свої активи.

У ще одній країні ЄС планують скоротити виплати українцям

четвер, 2 травень 2024, 16:47

В уряді Ірландії обговорюють подальше скорочення виплат українським біженцям. Із березня зменшену допомогу отримують новоприбулі втікачі від війни, передають Патріоти України. Останніми тижнями чиновники додатково розглядали рівень фінансової підтримки...

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...