Рай для олігархів: експерт пояснив, кому Яценюк допомагає заробляти на субсидіях для українців

Система ЖКГ вже давно потребує всім зрозумілої програми тарифоутворення.

Уряд Яценюка запам'ятається українцям програмою субсидій. Ілюстрація:telegraf.com.uaУряд прем'єр-міністра Арсенія Яценюка зробив субсидії з оплати тарифів на ЖКГ інструментом, який допомагає збагачуватися українським і російським олігархам. Таку думку висловив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко в своїй статті для ZN, UA, інформують Патріоти України.

За його словами, в 2015-му році олігархи з бюджету повинні отримати не менше 10 млрд грн, а в 2016-му - вдвічі більше. Як зазначив автор, суть урядової політики полягає в максимізації тарифів ЖКГ до рівня, який нездатні оплатити більшість українських сімей, з одного боку, а з іншого - в максимізації кількості сімей, які повинні отримати субсидії з бюджету (у бюджеті 2016 г. - 34 млрд грн) для цільової оплати компаніям (а це переважно компанії російських і українських олігархів) комунальних послуг (газ, тепло, вода, водовідведення, електрика).

"Уряд з ентузіазмом буквально заганяє українців брати цільові субсидії і платити олігархам! У 2015 році українські та російські олігархи з бюджету повинні отримати не менше 10 млрд грн, а в 2016-му - удвічі більше! Ось така соціальна політика ...", - йдеться в статті.

На думку Савченка, такий підхід не стимулює економити вкрай дефіцитні ресурси - газ, електрику, воду, тепло, а навпаки, допомагає отримувати надприбутки олігархам, причому за рахунок бюджету. За його словами, щоб виправити ситуацію, потрібно ввести нову систему тарифоутворення в системі ЖКГ.

"Тільки прозора і відкрита конкуренція забезпечить зниження тарифів в системі ЖКГ. Там, де не можна позбутися монополій, має бути введено жорстке державне регулювання.

Очевидно, що в житлово-комунальному господарстві повинні бути встановлені граничні тарифи на газ, прибирання, електроенергію, воду, теплопостачання , водовідведення для країни в цілому і механізми їх зменшення для регіонів.

Тобто за право надавати послуги ЖКГ в тому чи іншому районі повинні змагатися десятки компаній (не тільки "жеки"), і головним критерієм відбору повинна стати мінімізація тарифів на послуги", - підкреслив Савченко.

"Наприклад, держава встановила граничний тариф на прибирання прибудинкової території в Україні - 3 гривні за квадратний метр. Переможцем на право надавати такі послуги в тому чи іншому районі повинна бути фірма, яка запропонує найнижчий тариф, але в кожному разі він не може бути більше 3 грн.

Така конкуренція повинна бути по всіх районах країни: десь тариф буде 2 грн/м2, десь 2,5, але ніде - більше трьох! Упевнений, що правильна тарифна політика і конкуренція забезпечать зниження тарифів на 25-30 %.

Але цього недостатньо, щоб ліквідувати ганебну систему субсидій, яка не тільки принижує людську гідність, а й стимулює марнотратство і корупційно збагачує олігархів", - пише автор.

Нагадаємо, субсидії для оплати житлово-комунальних послуг за новим порядком в Україні на 7 жовтня отримали 3,3 млн. домогосподарств, повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

6 серпня Яценюк заявив, що уряд передбачив на виплату субсидій в 2015 році 24 млрд грн, а в наступному році ця сума зросте в два рази.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...