Росія - в шоці: Іран запропонував Європі нафту по 17 $ за барель

Іранська влада готова запропонувати європейським споживачам дешеву нафту, щоб відвоювати втрачені під час дії європейських і американських санкцій позиції і потіснити з цього ласого ринку своїх основних конкурентів - Росію і Саудівську Аравію.

Іран прагне відвоювати втрачені під час дії санкцій позиції на світовому ринку нафти. Ілюстрація:nua.in.ua

17 доларів за барель - такою може стати ціна нафти сорту Iran Heavy на ринку Західної Європи. Це не біржове зниження ціни, а результат значної знижки від середньомісячної вартості, яку іранська влада готова запропонувати європейським споживачам, щоб відвоювати втрачені під час дії європейських і американських санкцій позиції і потіснити з цього ласого ринку своїх основних конкурентів - Росію і Саудівську Аравію. Про це пише британське інформагентство Reuters, передають Патріоти України.

Варто відзначити, що в Ер-Ріяді також готові боротися за європейський ринок з іранцями: саудівці тепер продають свою нафту зі знижкою в 4,85 $ за барель. Однак знижка в 6,55 $ за барель, запропонована Іраном, все одно виглядає більш привабливою. При цьому видобувне підприємство National Iranian Oil Company, як стверджують в Тегерані, як і раніше залишиться рентабельним.

Росії встрявати в конкурентну війну між Іраном і Саудівською Аравією абсолютно безглуздо: по-перше, пропонована нею нафта сорту Urals має більш високий вміст сірки, що зменшує вихід бензину і дизельного палива при промисловій переробці.

Через це Urals традиційно котирується на півтора-два долари дешевше, ніж, наприклад, північноморська Brent. Нафта Iran Heavy також відноситься до "важких" високосірчистих сортів, проте завдяки низькій собівартості видобутку залишається конкурентоспроможною навіть при меншій ціні.

До слова, навіть самі російські нафтовики констатували, що нафту Urals стали розбавляти ще більш дешевими сортами, щоб хоч якось компенсувати збитки. Однак це загрожує повною втратою європейського ринку - там не люблять ошуканців.

По-друге, російська нафта, на відміну від іранської і саудівської, добувається в набагато складніших кліматичних умовах Сибіру і крайньої Півночі. Це істотно збільшує її собівартість, і при світовій ціні нижче 30 доларів за барель російські нафтовики починають працювати фактично собі у збиток.

Треба ще добавки: Один з найбільших НПЗ Роснєфті відновив роботу після зупинки через атаку дронів - ЗМІ

понеділок, 6 травень 2024, 19:39

Нафтопереробний завод Роснєфті в Туапсе Краснодарського краю РФ відновив переробку нафти після атаки українських дронів у січні цього року. Про це з посиланням на два галузеві джерела повідомляє Reuters. За словами співрозмовників агентства, наприкінці...

В ЄК назвали умову для переговорів щодо продовження транзиту газу РФ через Україну

понеділок, 6 травень 2024, 18:44

Україна та Росія можуть розпочати переговори про продовження транзиту російського газу лише після того, як Москва виведе свої війська. Про це у відповідь на запитання кореспондента "РБК-Україна" заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон після перег...