Російські "експерти" сидять у калюжі: У "Нафтогазі" повідомили, як Україна обійшлася без газу з РФ

Блакитне паливо Україні постачали провідні європейські компанії: Axpo Trading (Швейцарія), CEZ (Чехія), Engie (Франція), Eni Trading & Shipping S.p.A.(Італія), RWE Supply & Trading GmbH та Uniper Global Commodities SE (Німеччина).

Ілюстрація:Capital.ua

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" вже вдруге погасила поновлюваний кредит Європейського банку бізнесу та реконструкції (ЄБРР), що використовується для закупівлі газу у європейських країн. Про це повідомляється на офіційній сторінці "Нафтогазу" у Facebook, передають Патріоти України.

"Вже вдруге "експерти", переважно російські, які пророкували проблеми з поверненням, сидять у калюжі", — наголосили у компанії. Також стало відомо, що середньозважена вартість закупівлі газу в Європі за кредитні кошти ЄБРР в пункті постачання становила $185/ткм.

Блакитне паливо постачали провідні європейські компанії, які змагались між собою за українські контракти за жорсткою процедурою, прописаною ЄБРР: Axpo Trading (Швейцарія), CEZ (Чехія), Engie (Франція), Eni Trading & Shipping S.p.A.(Італія), RWE Supply & Trading GmbH та Uniper Global Commodities SE (Німеччина).

"Цього року ми обійшлись без підстраховки у вигляді зимового пакету, довівши собі і іншим, що здатні чітко і прозоро працювати за європейськими правилами", — додали у "Нафтогазі".

Кредитна лінія ЄБРР продовжує діяти до 2018 року, і компанія планує скористатися її коштами для підготовки до наступного опалювального сезону. Протягом липня — вересня 2016 року "Нафтогаз" повністю використав доступні кошти за кредитом у розмірі $300 мільйонів.

Виплати відсотків та повернення кредиту відбулися вчасно. Зауважимо, що умовами угоди з ЄБРР передбачено, що протягом 2015-2018 років "Нафтогаз" може погашати і знову позичати кошти в межах вищезазначеної суми, щоб профінансувати авансові закупівлі газу.

"Кредитна лінія ЄБРР не лише надає нам можливість отримувати дешевий ресурс для закупівлі газу перед опалювальним сезоном, а й відіграє важливу роль у просуванні реформ в енергетичному секторі. ЄБРР проводить постійний моніторинг впровадження нових стандартів звітності, прозорості, екологічної та соціальної відповідальності на підприємствах державної форми власності і зокрема і в "Нафтогазі", — зазначив голова правління компанії Андрій Коболєв.

Всього в рамках другого раунду використання коштів кредиту ЄБРР в Україну надійшло 1,8 млрд куб. м газу.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...