Розірвали зв'язки з окупантом: Стало відомо, скільки зекономила Україна, відмовившись від російського газу

З 2014 року Україна зекономила $450 млн на закупівлю газу у європейських постачальників, навіть з урахуванням всіх ситуативних знижок, які нам був змушений давати ПАТ "Газпром", зазначили у ПАТ "Нафтогаз України".

Ілюстрація:www.business.ua

Україна заощадила $450 млн на закупівлю газу у європейських постачальників. Про це повідомляє НАК "Нафтогаз України" на сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"З 2014 року Україна зекономила $450 млн на закупівлю газу у європейських постачальників, навіть з урахуванням всіх ситуативних знижок, які нам був змушений давати ПАТ "Газпром"", - сказано в повідомленні.

Якщо порівняти фактично сплачену суму і суму, яку Україна повинна заплатити "Газпрому" за ті ж обсяги за ціною в контракті, то ми заощадили вже близько $5 млрд, відзначають в "Нафтогазі".

"А якщо не забути ще про астрономічні суми за "бери або плати", які ми зараз відбиваємо в суді, то сума в потенційному ціннику з півночі вже на $44 млрд перевищує те, що ми заплатили за останні 2,5 роки", - додали в НАК.

Як повідомлялося раніше, директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявляв, що ціна на газ від постачальників з Європи на кордоні України знизилася до рівня, який на даний момент нижче ціни на російський газ.

В кінці минулого тижня на біржах в країнах ЄС можна було купити газ по $128-135/тис. кубометрів, тоді як в червні-липні котирування перевищували $165-170.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик зазначив, що Україна змушена переплачувати за газ, щоб бути незалежною від Росії.

"Ми переплачуємо, оскільки платимо за транзит і по території України, і по території Європи. Тому на сьогоднішній день ця ціна становить $185 за кубометр. За прямим контрактом з Росією ця ціна становила б $140", - зазначив Насалик.

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...