Розірвати "братню пуповину": На Рівненській АЕС планують будівництво енергоблоку не радянсько-російської розробки

Зараз варіантів три: AP-1000 (1000 МВт) американської компанії Westinghouse, ATMEA-1 (1100 МВт) - спільна розробка компаній AREVA і Mitsubishi Нeavy Industries і APR-1400 (1400 МВт) корейської КЕРСО.

На Рівненській АЕС планують добудувати енергоблок. Ілюстрація:http://uatom.orgНауково-технічна рада НАЕК "Енергоатом" в кінці травня затвердила техніко-економічний аналіз проекту будівництва енергоблоку №5 на Рівненській атомній електростанції. Про це пише LB.ua, передають Патріоти України.

Як повідомляється на сайті компанії, в 2030-2031 роках завершаться терміни експлуатації першого і другого енергоблоків РАЕС (побудовані в 1980-1981 роках, термін експлуатації продовжено в 2010 році). П'ятий енергоблок повинен стати замісною потужністю. Реалізація цього проекту складна і довготривала, тому починати вибір майбутньої реакторної установки необхідно вже зараз, в поточному році.

Компанія підкреслює, що на РАЕС не буде російських реакторів. Також не розглядаються дослідні зразки. Тому зараз варіантів три: AP-1000 (1000 МВт) американської компанії Westinghouse, ATMEA-1 (1100 МВт) - спільна розробка компаній AREVA і Mitsubishi Нeavy Industries і APR-1400 (1400 МВт) корейської КЕРСО.

Наступним етапом реалізації проекту буде розробка технічних вимог для реакторної установки.

У період між 2030 і 2040 роками генерація на АЕС України може скоротитися з 13,9 ГВт до 3 ГВт, в зв'язку з виведенням з експлуатації діючих енергоблоків, але "Енергетична стратегія України" передбачає розвиток атомної генерації.

"Енергоатом" вважає, що Рівненська АЕС, яка спочатку планувалася шестиблочною (з проектною потужністю 4835 МВт) є чудовим майданчиком для будівництва нових енергоблоків для заміщення і збільшення потужностей. Про це свідчать географічне положення (близькість до кордонів ЄС, сусідство з енергозалежними областями), соціально-економічні передумови, низька сейсмоактивність регіону, його інвестиційна привабливість, розвинена інфраструктура і потенціал електростанції.

Будівництво нового блоку РАЕС дозволить залучити інвестиції в дотаційні регіони, забезпечити розвиток промисловості, реалізувати заміщення дорогих дефіцитних енергоносіїв - газу і вугілля.

За встановленої потужності ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце в світі. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками типу ВВЕР встановленою потужністю 13 тис. 835 МВт. Запорізька АЕС з 6 енергоблоків загальною потужністю 6 тис. МВт, є найбільшою в Європі.

Комуналка в Україні виросте ще сильніше: У НБУ дали прогноз, що подорожчає швидше

вівторок, 7 травень 2024, 7:30

У найближчі кілька років українці зіткнуться із черговим подорожчанням комунальних послуг. При цьому через складну ситуацію в енергетиці вартість електроенергії зростатиме швидше, ніж решта послуг ЖКГ. Про це заявили аналітики Національного банку Украї...

Варто знати: Коли банк зобов'язаний повернути гроші, які зникли з рахунку

вівторок, 7 травень 2024, 6:49

В Україні більшість шахрайських схем відбувається з вини самої жертви. Шахраї за допомогою шкідливих лінків, обманюючи жертв, одержують банківські дані. При цьому банки не компенсують втрати, отримані внаслідок шахрайських дій. У деяких випадках таку к...