Розриваємо пуповину з імперією: Торговельні санкції Росії проти України оцінюються в 1% ВВП

Збитки українських виробників від "санкцій" РФ зараз значно менші, ніж це могло бути ще пару років тому.

Україна та РФ більше не разом! Фото: ubr.ua.

Одностороннє скасування Росією режиму вільної торгівлі з Україною і часткове продовольче ембарго призведуть до скорочення українського експорту в цю країну на суму трохи більше $ 1 млрд, або близько 1% ВВП. Про це заявив науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (Київ) Микола Риженков, передають Патріоти України з посиланням на українські ЗМІ.

«Торгові бар'єри, які Росія може ввести у відповідь на застосування зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС, матимуть помірний вплив на експорт України. Він буде меншим, ніж могло бути кілька років тому», - сказав експерт. В якості порівняння він навів падіння експорту в Росію за втору половину 2014 року - першу половину 2015 року, що склало $ 6,8 млрд, або 6,6% ВВП.

Риженков уточнив, що повна відміна Росією режиму ЗВТ з Україною може призвести до скорочення українського експорту на $ 897 млн, або 0,9% ВВП, хоча ще в 2013 році такий ефект оцінювався б в $ 3 млрд, або 1,7% ВВП.

Втрати експорту від часткового продовольчого ембарго, як вважає експерт, складуть близько $ 130 млн, або 0,1% ВВП. За його словами, такий невеликий вплив продовольчого ембарго також пов'язаний з сильним падінням аграрного експорту в Росію через вже раніше введені Москвою заборони на імпорт м'яса, молочної та рослинної продукції.

Експерт вказав, що якщо в 2012 році український експорт до Росії склав $ 17,6 млрд. , або 25,6% від усього українського експорту, через всього два з половиною роки (друге півріччя 2014 року - перше півріччя 2015 року) він впав майже втричі - до $ 6,4 млрд, а його частка в сумарному експорті скоротилася до 14,6%.

«Вплив обмежувальних заходів буде меншим, ніж могло бути кілька років тому. У торгівлі з Росією зберігається високий рівень невизначеності, і підприємці повинні враховувати це при розробці своїх торгових стратегій», - підсумував науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

Є проблеми: Нацбанк повідомив, які регіони найбільше відчувають брак робочої сили

субота, 4 травень 2024, 2:35

З 2021 по 2023 рік робоча сила у віці 15-70 років скоротилася більш ніж на чверть. З основних причин - міграція, демографічні втрати та окупація. Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ, передають Патріоти України. Так, за оцінками НБУ, робоча сила у в...

Найбільший морський перевізник світу вирішив ліквідувати свій бізнес у Росії

п’ятниця, 3 травень 2024, 22:32

Данська логістична компанія A.P. Moller-Maersk Group відновила процедуру ліквідації своєї російської дочірньої компанії ТОВ «Maersk». Про це пише російський ресурс РБК, передають Патріоти України. У 2022 році, після початку російського вторгнення в Укр...