Рубль цього не витримає: Найбільший іноземний інвестор йде з російської валюти і держборгу

Пенсійний фонд Норвегії оголосив про рішення повністю ліквідувати свої вкладення в РФ.

Ілюстрація:interfax.ru

Російському валютному ринку доведеться пережити масштабний відтік іноземного капіталу, який приходив на купівлю облігацій уряду РФ, підтримуючи курс рубля в умовах падіння цін на нафту і санкцій Заходу. Про це пише finanz.ru, передають Патріоти України.

Найбільший зарубіжний інвестор в рубль і російський держборг - Пенсійний фонд Норвегії - оголосив про рішення повністю ліквідувати свої вкладення в РФ. Найбагатший суверенний фонд на планеті, чиї активи в 2017 році досягли 1 трильйона доларів, планує розпродати облігації країн, що розвиваються і залишити в портфелі лише папери в доларах США, євро і британських фунтах.

На початок липня на балансі норвезького фонду перебували облігації федеральної позики на 2,9 млрд доларів, повідомляє в огляді "Райффайзенбанк". Згідно з новими правилами, ці папери будуть продані, а виручені рублі - конвертовані у валюту, яку фонд виведе з Росії.

В результаті ринок держборгу РФ втратить майже 20% частку всіх іноземних іноземних інвестицій, здійснених за останні 1,5 року - в сумі за цей час нерезиденти вклали в в ОФЗ 14 млрд доларів. Цей рекордний в історії приплив "відв'язав" рубль від нафти і до літа 2017-го підняв його курс на 10% вище фундаментально обґрунтованих значень, констатує аналітик "Промсвязьбанка" Михайло Поддубський.

За даними "Райффайзенбанку", на норвезький пенсійний фонд припадає 10% усіх вкладень нерезидентів в ОФЗ. Швидкий розпродаж такого пакета може привести до обвалу на ринку, тому в інтересах фонду виходити поступово, скидаючи папери невеликими порціями, каже керівник департаменту інвестпослуг і андеррайтингу "Связь-банка" Олександр Ніконов.

Ризик, однак, полягає в тому, що результат одного великого інвестора може спонукати інших наслідувати його приклад, попереджає аналітик "Райффайзенбанку" Денис Поривай. Раллі на ринку ОФЗ, яке підкинуло їх ціну до максимумів з 2013 року, практично вичерпано, і в нього закладено зниження ставки ЦБ на роки вперед, пояснює він: при інфляції в 4% і ставці центробанку в 6,5% 10-річні папери будуть давати прибутковість 7,2-7,4%, тоді як зараз ринкове значення - вже 7,5%.

Найсерйознішим ризиком для ринку російського держборгу і рубля залишається новий пакет санкцій США: в підписаний Дональдом Трампом законопроект закладено доручення Мінфіну Штатів опрацювати повну заборону на вкладення в держоблігації РФ, нагадує керуючий директор "Арбат Капіталу" Олексій Голубович: "хоча поки рішення не прийнято, очевидно, що воно не за горами, і хто не встигне продати, той сам винен".

Спекулятивні піраміди у валютах країн, що розвиваються будуються повільно, а руйнуються, як правило, відразу: коли обсяг вкладень "зашкалює", найменший ризик може викликати ланцюгову реакцію і втечу капіталу, попереджає стратег.

"Колосальний попит на валюту буде пред'явлений майже миттєво", в цих умовах "уникнути швидкого знецінення рубля буде практично неможливо", говорить директор "Центру розвитку" ВШЕ Наталія Акіндінова.

У разі масового виходу іноземців з ОФЗ, при нафті по 50 справедливий курс підніметься до 70-73 рублів, прогнозує Голубович.

У разі введення американських санкцій прибутковості ОФЗ можуть злетіти на 4 процентних пункти, а ціни - обвалитися до значень піку кризи на початку 2015 року, показав аналіз проведений російським ЦБ.

Крім того, "у невеликої кількості окремих банків буде відзначатися зниження показника достатності капіталу Н1.0 нижче встановленого мінімального рівня (8%)", попереджає Центробанк.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...