Що буде з зарплатою, депозитами та кредитами? Економіст відповів на найактуальніші питання щодо націоналізації "Приватбанку"

Не варто панікувати. Всі опитані експерти запевняють, що ні уряд, ні Нацбанк не покладуть такого гіганта, як Приват. Максимум - якщо націоналізація все-таки дійсно буде - банк не попрацює кілька днів.

Ілюстрація:http://rian.com.ua/

Чутки про націоналізацію найбільшої фінустанови України - "ПриватБанку" - знову набирають обертів. Нова дата "Х" вже завтра - 16 грудня. Звідки взялася ця дата, пояснив виданню Вести економіст Андрій Блінов, передають Патріоти України.

"Це питання вже вийшло за рамки економіки - це більше політичний торг між Коломойським з одного боку і президентом і Боголюбовим (Геннадій Боголюбов - український олігарх, співзасновник і співвласник групи" Приват "- ред.) з іншого. За моєю інформацією, це політичне рішення очікується в найближчий тиждень, а поки що тривають консультації з президентом і МВФ. Чому тиждень? Бо 24 грудня - католицьке Різдво, МВФ піде на канікули. Тому рішення буде в одну з п'ятниць - щоб у чиновників (якщо рішення все ж буде позитивним, тому що поки що все чисто гіпотетично) було кілька неробочих днів налагодити всі процеси, і вже до наступного банківського робочого дня банк би запрацював у штатному режимі".

Минулого разу націоналізувати "Приватбанк" погрожували до початку листопада, перед цим - у вересні. І поки що чутки так і залишилися чутками. Але до цього ще жодного разу черги перед "приватівськими" банкоматами не були такими довгими: стривожені клієнти кинулися знімати свої кровно зароблені.

Варто відзначити, що змінилася і риторика керівництва самого "ПриватБанку": якщо раніше там про націоналізацію завжди відгукувалися вкрай саркастично, то на цей раз чомусь вирішили заспокоїти клієнтів, заявивши, що якщо націоналізація і буде, то "від націоналізації наші клієнти тільки виграли б" .

Оптимістичний сценарій і песимістичний

Для початку варто відзначити, що варіантів націоналізації є кілька:

перший - добровільний: простіше кажучи, держава полюбовно домовитися з власником Привату Ігорем Коломойським. В цьому випадку Мінфін просто увійде в керівництво банку, і клієнти практично не відчують на собі змін;

другий - примусовий: домовитися з Коломойським не вдасться, і уряд теж не відступиться. У цьому випадку держава має право провести примусову націоналізацію. Але в цьому випадку впору згадати Тимошенко і її знамените "пропало все": при цьому сценарії в банк вводиться тимчасова адміністрація (ТА) - і всі рахунки негайно зупиняються. Тобто співвідношення ціни і якості клієнти не побачать, поки Мінфін не зайде в банк, а це може зайняти тривалий час, особливо, якщо засмучений таким ходом подій Коломойський накаже своїм айтішникам покласти всю систему фінустанови. "А вони це можуть", - розповів виданню один з банківських експертів на правах анонімності.

При поганому сценарії, в принципі, все ясно: тимчасова адміністрація передбачає блокування коштів на рахунках. Тобто "грошей немає, але ви тримайтеся".

Однак тут варто підкреслити, що всі опитані експерти в один голос стверджують, що примусової націоналізації не буде: тобто буде або добровільна, або її не буде взагалі. "Банк залишиться на ринку під старою вивіскою, помінятися все може хіба що в довгостроковій перспективі в плані якості його роботи. Але все це дуже гіпотетично", - вважає Блінов.

На користь цього говорить і той факт, що і Меморандум МВФ передбачає саме "добровільний" варіант. Отже, при добровільній націоналізації ...

Що буде з банківською карткою?

Нічого. На відміну від тимчасової адміністрації націоналізація не передбачає блокування картки.

"Максимум - буде зупинка платежів на кілька днів. Нагадаю: саме тому експерти і кажуть про п'ятницю, щоб закінчити всі процеси по переобліку і банк би вже в понеділок відкрився в штатному режимі без наслідків для клієнтів. Якщо буде більше кількох днів - це буде дуже дивно", - пояснив Блінов.

А з виплатами по цій карті, наприклад, із зарплатою?

Як тільки запрацює картка і банкомати - все можна буде зняти в звичайному режимі.

"Згадайте приклад" Укргазбанку ", - нагадав експерт фінансового ринку Олександр Охріменко. - Після націоналізації цей банк як платив зарплату поліцейським, так і платить: умови виплат залишилися незмінними, нічого не змінилося. Люди навіть вже і забули, що цей банк був комерційним".

Ще один момент - після націоналізації в банку може збільшитися частка бюджетників: ПриватБанк спробує переманити їх у інших держбанків.

Що буде з Приват24?

За кількістю активних користувачів Приват24 має понад 6 млн клієнтів, з них понад 2,5 млн користується мобільною версією Приват24. І практично всіх їх хвилює доля цього сервісу. Раніше звучала інформація, що Приват 24, як такий, державі не дістанеться. Втім, експерти вважають цей варіант малоймовірним.

"Приват24 як був, так і буде. Люди спокійно зможуть ним користуватися", - упевнений Охріменко.

"Приват24 пов'язаний з платіжною системою банку. Можливо, блокування не буде, просто фактичне перерахування коштів відбудеться в наступний робочий день", - додав Блінов.

Чи зможу я розплатитися карткою в магазині?

На час переходу банку під контроль держави - ні. "Але це буде всього кілька днів, - повторив Блінов. - Більший термін я категорично не розглядаю".

Що буде з депозитами?

Те ж, що з картами і зарплатою - нічого.

"По суті, все, що зміниться в банку - це голова правління. Але чи багато простих українців знають, як звуть голови правління в їхньому банку? Ось був Іванов, а тепер стане Сидоров (якщо націоналізація все ж відбудеться - ред.) - Ну і яка простій людині від цього різниця? - розповів Охріменко. - Інша справа, що через новий менеджмент може знизитися якість роботи, сам ентузіазм працівників різко скоротиться. Тому що приватник стимулює працівників, а в державний банк прийдеш - і можеш півгодини в черзі простояти, поки касир по телефону базікає".

"Якщо банк буде працювати - то який сенс забирати звідти депозит, втрачаючи при цьому відсотки?" - додав Блінов.

Чи треба і далі платити по кредиту?

На жаль так. Доведеться погашати заборгованість згідно з прописаними в кредитному договорі умовами.

"Зараз в соцмережах з'явилося дуже багато записів, що треба, мовляв, бігти в Приват за кредитом, а потім їх, мовляв, можна не повертати. Це абсолютно невірно: таке вдається хіба що клієнтам з дуже гучними іменами, а ось звичайних українців будуть трясти ще сильніше", - попередив Блінов.

"Єдиний момент, який варто відзначити в зв'язку з депозитами і кредитами - це можлива зміна умови для майбутніх договорів, - уточнив Охріменко. - Тобто умови старих депозитів і кредитів ніхто заднім числом переписувати не буде, але ось ту ж процентну ставку, наприклад, можуть знизити. у держбанках вона зараз на 2-3% нижче, ніж в Приваті. І нове керівництво цілком може прийняти рішення: зрівняти. Але знову-таки - тільки для тих договорів, які будуть укладатися згодом".

Я клієнт ПриватБанку - що мені тепер робити? Поради експертів

Не панікувати. Всі опитані експерти запевняють, що ні уряд, ні Нацбанк не покладуть такого гіганта, як Приват. Максимум - якщо націоналізація все-таки дійсно буде - банк не попрацює кілька днів.

"Тому я рекомендував би людям провести всі платежі зараз (комунальні, наприклад), не відкладаючи справу в довгий ящик, і зняти трохи кешу з розрахунком, щоб вистачило на кілька днів. Але у нас люди і так не зберігають всі гроші на карті, більше довіряючи готівці. І ні в якому разі не ведіться на повідомлення типу "Допоможу вивести гроші з Привату за певний відсоток" - це однозначно шахраї", - підкреслив Блінов.

Треба ще добавки: Один з найбільших НПЗ Роснєфті відновив роботу після зупинки через атаку дронів - ЗМІ

понеділок, 6 травень 2024, 19:39

Нафтопереробний завод Роснєфті в Туапсе Краснодарського краю РФ відновив переробку нафти після атаки українських дронів у січні цього року. Про це з посиланням на два галузеві джерела повідомляє Reuters. За словами співрозмовників агентства, наприкінці...

В ЄК назвали умову для переговорів щодо продовження транзиту газу РФ через Україну

понеділок, 6 травень 2024, 18:44

Україна та Росія можуть розпочати переговори про продовження транзиту російського газу лише після того, як Москва виведе свої війська. Про це у відповідь на запитання кореспондента "РБК-Україна" заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон після перег...