Строки націоналізації "ПриватБанку" вже визначені

Протягом найближчих двох тижнів банк перейде до держави, на це виділено 166 млрд грн

Фото: "Дніпро.Час"

Уряд планує націоналізувати ПриватБанк протягом найближчих двох тижнів. Виділення коштів на ці цілі погоджено з Міжнародному валютним фондом і зафіксовано в Меморандумі про співпрацю. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Апостроф.Економіка".

Експерти жартують, що націоналізація ПриватБанку стане природним результатом "приватизації" Нацбанку. На те, що уряд все-таки наважився націоналізувати найбільший приватний банк України, вказує детальний аналіз тексту останньої редакції Меморандуму про співпрацю України c МВФ. Інформацію про націоналізацію банку також неофіційно підтверджують представники вищого керівництва банківської системи країни, в уряді та Адміністрації президента. Порятунок ПриватБанку відбудеться за рахунок збільшення боргового навантаження на бюджет.

Про поганий стан справ у банку олігарха Ігоря Коломойського за останні місяці не говорив тільки ледачий. Найбільший банк країни - ПриватБанк відчував системні проблеми внаслідок кредитування "свого" бізнесу, в якому злилися банки, заводи, нафтосвердловин, ЗМІ та партії. Падіння ринків, обмеження доступу до ресурсів та зубожіння бюджетних потоків не могло не привести до використання ресурсів банку для латання дірок у бізнесовому клубку. Але діри, як і енергія, нікуди не пропадають: вони тільки переміщаються з одного бізнесу в інший.

Нагадаємо, ще в квітні було відомо, що борг ПриватБанку перед НБУ на початку року оцінювався в суму понад 26 млрд грн. Як вказувалося в розслідуванні видання, Нацбанк своєю секретною постановою надав власникам банку виняткові пільгові умови для погашення цього боргу. Крім цього, власники повинні були поповнити статутний капітал лише на 10 млрд грн, причому не відразу, а до 2019 року. Разом з тим, за неофіційною інформацією від надійних джерел в НБУ, результати стрес-тестів показали, що розмір необхідної докапіталізації в рази більше, ніж зазначені 10 млрд грн, причому докапіталізація потрібна зараз, а не через три роки.

Сьогодні, завдяки меморандуму МВФ, можна нарешті переконатися в тому, що розмір необхідної докапіталізації для порятунку ПриватБанку мінімум в 10 разів більше раніше званої суми.

У п. 13 р. b останньої редакції Меморандуму про співпрацю України і Міжнародного валютного фонду чітко говориться: "У разі націоналізації банку ми залучимо широко відому визнану міжнародну компанію для управління врегульованим банком з метою перетворення його в привабливий комерційний проект в майбутньому". Крім того, не пізніше ніж через 90 днів після вступу в банк Мінфін розробить і опублікує "Меморандум про взаєморозуміння" з врегульованим банком на умовах, зазначених у п. 17 цього меморандуму.

Як вдалося з'ясувати "Апостроф. Економіка", в даному випадку мова йде саме про ПриватБанку. Причому кілька джерел, в тому числі з вищого керівництва банківської системи країни, підтвердили виданню, що назва банку не згадується в Меморандумі свідомо - щоб не створювати резонансу. "З тексту не ясно, про який саме банку йде мова, але це зроблено свідомо, щоб не напружувати ситуацію, - заявив один з представників банківської сфери, знайомий з процесом підготовки документа. - Але це - ПриватБанк", - зазначив співрозмовник видання.

З таблиці 2b додатків Меморандуму англійською мовою (в українській редакції, опублікованій Нацбанком, вона відсутня) видно, що на докапіталізацію банків за підсумком 2016 року планують випустити держоблігацій на 166 млрд грн, в той час як в 2017 році - лише на 12 млрд. для порівняння: за підсумками 2014 року "Ощадбанк" і "Укрексімбанк" було докапіталізовано на 16,6 млрд, а за підсумками 2015 го - на 14,3 млрд.

166 млрд грн - це майже чверть держбюджету України. "Безумовно, не вся сума в 166 млрд грн піде на ПриватБанк. Вона включає докапіталізацію" Ощадбанку "і" Укрексімбанку ", однак основна частина, і це буде набагато більш 100 млрд грн, - звичайно ж для ПриватБанку", - зазначив співрозмовник видання.

Сума докапіталізації може бути порівнянна з розміром коштів, які в банку зберігає населення. За даними НБУ, вона становить близько 143 млрд грн - 57% всіх зобов'язань банку.

У прес-службі ПриватБанку заперечують ймовірність входження держави в капіталбанка. "Ми ніяк не розглядаємо можливість націоналізації, так як вона дорівнює нулю. А ось роздержавлення держбанків - якраз реальність", - повідомили "Апостроф. Економіка" в прес-службі фінустанови. Однак, за інформацією видання, в Дніпро, де розташований офіс Приватбанку, вже вирушила робоча група НБУ для підготовки націоналізації банку.

Рішення про націоналізацію практично на виході

За інформацією джерел "Апостроф. Економіка" в уряді, Нацбанку та Адміністрації президента, рішення про входження держави в капітал ПриватБанку може бути прийнято Кабміном протягом найближчих тижнів. "Протягом найближчих двох тижнів, може бути навіть ще до кінця жовтня, але не пізніше початку листопада рішення повинно бути прийнято", - заявив один зі співрозмовників видання. Він також підтвердив, що спочатку націоналізувати банк планувалося ще в вересні, однак переговорний процес з нинішнім власником банку бізнесменом Ігорем Коломойським затягнувся.

Процедура входження держави в капітал банку, повідомило виданню джерело в уряді, швидше за все, буде відбуватися за стандартною схемою - шляхом випуску Міністерством фінансів облігацій внутрішньої держпозики, які потім і будуть конвертовані в капітал банку.

За словами аналітика групи ICU Михайла Демківа, входження держави в капітал недержавного банку можливо на рівні не менше 75% + 1 акція. "Передбачено, що націоналізація може відбуватися як за згодою поточних акціонерів, без визнання банку неплатоспроможним, так і під час процедури пошуку інвестора для неплатоспроможного банку Фондом гарантування вкладів", - зазначив експерт. В обох випадках буде відбуватися емісія нових акцій банку і їх реалізація в обмін на ОВДП. В результаті, уточнив Демків, на балансі банку з'являються державні папери, які націоналізований банк зможе продати або залучити під них гроші.

Однак з меморандуму дуже складно зрозуміти, як буде відбуватися націоналізація, оскільки в українській та англійській версіях документа написані дещо різні речі. "У варіанті МВФ англійською мовою написано, що уряд увійде в капітал банку" тільки після усунення (повного розмиття) діючих власників і "bail in" незабезпечених кредиторів і пов'язаних вкладників ". В українському перекладі від НБУ фраза" bail in "перекладається як" конвертація боргу (депозитів) в акціонерний капітал ". Але в широкому сенсі" bail in "- це поділ кредиторами збитків боржника", - заявив виданню глава аналітичного відділу ІК "Конкорд капітал" Олександр Паращій.

До чого призведе націоналізація ПриватБанку

Націоналізація банку безумовно сколихне ринок і стане одним з головних подій року, всі наслідки якого прорахувати досить складно. Але навіть в найоптимістичніших прогнозах не можна виключити виникнення турбулентності на ринку, відтоку депозитів з банку, а також погіршення його кредитного портфеля. Крім того, для викупу облігацій Мінфіну, випущених для докапіталізації ПриватБанку, Нацбанку доведеться провести додаткову емісію, що може привести до ослаблення гривні, деякого падіння курсу національної валюти і посилення інфляції.

Однак, експерти вважають, якщо уряд і НБУ ретельно прорахують всі ризики, то серйозних потрясінь вдасться уникнути. "Приват занадто великий, щоб просто впасти. З ним впаде вся банківська система. Я навіть важко сказати, хто важливіший для банківського сектора України - ПриватБанк або Нацбанк. Тому рішення націоналізувати, якщо воно дійсно буде прийнято, буде правильним. ПриватБанк не може розоритися . Він спеціально таким і створювався - щоб навіть припинення його існування принесло прибуток його власнику. Коломойський - талант, просто геній, що тут ще скажеш. Ну а те, що за нього в черговий раз заплатить бюджет і громадяни України, - так це для нього , вибачте, надлишки виробництва ", - прокоментував ситуацію один з екс-міністрів фінансів, що побажав, щоб його прізвище не називалося.

Аналітик групи ICU Демків вважає, що НБУ не зобов'язаний і, швидше за все не буде викуповувати відразу повний обсяг ОВДП. "Якщо в процесі націоналізації не відбудеться масового відтоку депозитів до обмінки, як в 2014 році, на курсі гривні це не відіб'ється. Іншим важливим моментом є забезпечення безперервної роботи банку, беручи до уваги велику частку роздрібних трансакцій, які він обслуговує", - зазначив експерт . Очевидно, що зазначена сума - індикативна та буде коригуватися відповідно до ситуації в банку.

За неофіційною інформацією, питання націоналізації банку практично узгоджений з Ігорем Коломойським, однак умови поки невідомі. Ринок наповнений чутками про торгах Коломойського і його політичних сателітів з президентом, про бажання Порошенко отримати контроль над телеканалом 1 + 1.

Не виключено, що в процесі узгодження питання про націоналізацію ПриватБанку обговорювалися і проблеми боргів компанії "Укрнафта".

Якщо після офіційного підтвердження входження держави в капітал ПриватБанку почнуть вирішуватися інші спірні моменти, пов'язані з групою Приват, то це практично стане підтвердженням, що Нацбанк остаточно дискредитував себе як незалежний регулятор і виявився інструментом в руках керівництва країни для вирішення тих чи інших політичних або бізнес питань . Рівень проблем, створених для українського суспільства існуючою політикою управління Нацбанку, був продемонстрований на цьому тижні у відомій брошурі нардепа Сергія Тарути, присвяченій главі НБУ Валерії Гонтаревої "як загрозу економічній стабільності країни". Як пожартував у розмові з виданням один відомий український банкір, "Націоналізація ПриватБанку стане природним результатом сталася" приватизації "Національного банку".

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...